Četvrti AVPD hrvatski tim otišao u operaciju EU-a ATALANTA

Četvrti AVPD hrvatski tim otišao u operaciju EU-a ATALANTA

Republika Hrvatska nastavila je svoje sudjelovanje u pomorskoj operaciji Europske unije ATALANTA slanjem 4. AVPD (Autonomous Vessel Protection Team) tima koji je ukrcan za zaštitu broda „JUIST“. Riječ je o brodu kojega je iznajmila Svjetska organizacija za hranu (World Food Program), priopćilo je ministarstvo obrane.

Hrvatski AVPD tim je upućen u operaciju ATALANTA 20. lipnja 2020. vojnim zrakoplovom Španjolskih oružanih snaga u Djibouti gdje je na brod „JUIST“ ukrcan 26. lipnja 2020. godine.

Brod je isplovio iz luke Djibouti 30. lipnja te je na putu prema lukama Somalije i Kenije sa zadaćom prijevoza hrane iz programa WFP-a.

Hrvatski AVPD tim, kojim zapovijeda kapetan korvete Sergej Kozmi, sastoji se od 12 pripadnika među kojima se nalazi i jedan liječnik. Njihova glavna zadaća je zaštita broda od piratskih napada za vrijeme plovidbe u Adenskom zaljevu i Indijskom oceanu odnosno u Somalijske vode te zaštita broda u lukama.

AVPD tim bit će ukrcan na brod na razdoblje do pet mjeseci, kada bi svoj AVPD tim trebala dati druga zemlja, sudionica operacije.

Zbog epidemije COVID-19, hrvatski tim nije bio upućen u travnju 2020. kada je dužnost trebao preuzeti od AVPD tima iz Srbije. Koordinacijom među partnerima, strateški transport naših pripadnika izvršen je vojnim zrakoplovom španjolskih oružanih snaga, nakon što su hrvatski vojnici bili upućeni u preventivnu izolaciju i testirani na COVID-19, stoji u priopćenju MORH-a.

Foto: OSRH

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI