Sabor u četvrtak o imenovanju Zlate Hrvoj-Šipek glavnom državnom odvjetnicom

Sabor u četvrtak o imenovanju Zlate Hrvoj-Šipek glavnom državnom odvjetnicom

Zastupnici Hrvatskog sabora nastavit će u četvrtak s radom raspravom o prijedlogu odluke o imenovanju Zlate Hrvoj-Šipek glavnom državnom odvjetnicom, nakon što je saborski Odbor za pravosuđe prihvatio Vladin prijedlog za njezino imenovanje.

Hrvoj-Šipek je pred članovima Odbora u srijedu istaknula da se za mjesto glavne državne odvjetnice javila kako bi se stvorio kvalitetan okvir za rad i daljnje djelovanje Državnog odvjetništva (DORH).

“Onoga časa kad sam shvatila da se nitko od kolega iz DORH-a nema namjeru javiti, naprosto zato da se ne zaustave ustavni procesi, svojevrsni unutarnji preustroj koji nitko neće izvana registrirati, osjećala sam svoju obavezu dati svoj doprinos da se taj dio posla završi i da se stvori kvalitetan okvir za rad i daljnje djelovanje Državnog odvjetništva”, rekla je Hrvoj-Šipek.

Posao glavnog državnog odvjetnika nije odlazak na rasprave, već da koordinira i usklađuje rad na svim razinama DORH-a i osigurava jedinstvenu primjenu zakona, dodala je.

Naglasila da je Zakonom o Državnom odvjetništvu iz 2018. godine započela “tiha, ali vrlo bitna reforma koja može doprinijeti stabilnosti i jačanju neovisnog pravosuđa”.

Sabor imenuje glavnog državnog odvjetnika na Vladin prijedlog, na četiri godine, uz prethodno mišljenje saborskog Odbora za pravosuđe.

Za Hrvoj-Šipek, sadašnju zamjenicu glavnog državnog odvjetnika, Vlada se odlučila nakon razgovora sa šest kandidata koji su se javili na raspisani poziv.

Čelno mjesto u DORH-u upražnjeno je od sredine veljače, kada je Dražen Jelenić, podnio ostavku. (Hina)

Foto: Screenshot

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI