U naselju Strmačka kod Cetingrada otkriveno spomen-obilježje mjesta masovne grobnice žrtvama iz Domovinskog rata

U naselju Strmačka kod Cetingrada otkriveno spomen-obilježje mjesta masovne grobnice žrtvama iz Domovinskog rata

U naselju Strmačka u općini Cetingrad u petak je otkriveno spomen-obilježje na mjestu pogibije četvorice branitelja Nikolu Jukića, Peru Katića, Milana Katića i Zvonka Katića, koji su 1995. iz BiH, preko tada okupiranog područja, pokušali doći na slobodni dio Hrvatske.

Svečanosti otkrivanja, uz posebnog savjetnika Predsjednice za branitelje, izaslanika Predsjednice RH, Antu Deura, ministra hrvatskih branitelja, izaslanika predsjednika Vlade RH, Tomu Medveda, nazočio je i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, brigadir Dražen Bartolac, izaslanik potpredsjednika Vlade RH, ministra obrane i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, načelnik PU karlovačke Josip Ćelić, zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Ivana Perkušić, voditelj Službe za Hrvate u BiH Ivan Zeba, pročelnik Ureda župana Karlovačke županije Ivan Udbinac, gradonačelnik Grada Slunja Jure Katić, načelnica Općine Cetingrad Marina Klaić te mnogi drugi uvaženi dužnosnici i uzvanici.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović obratio se članovima obitelji ubijenih žrtava: „Na ovom svetom mjestu prije 23 godine mučki su ugasile četiri života i zavila u crno ne samo njihove obitelji nego čitav cetingradski kraj. Podizanjem Spomen obilježja nevinim civilnim žrtvama označavamo mjesto na kojem ćemo ponizno, skrušena srca, ali uzdignute glave odati duboko poštovanje iznimnoj hrabrosti, snazi i domoljublju koji su na putu spasa vodila ova četiri hrabra muškarca. No, ovo je i mjesto na kojem smo dužni prisegnuti kako spomen na njihov, ali i ugašene živote svih hrvatskih branitelja i civila, nikada neće i ne smije ostati zaboravljen.“

Ministar Tomo Medved istaknuo je kako je cijela povijest Hrvata puna ovakvih tužnih sjećanja i prepuna žrtava koje su stradale na svojim ognjištima bez ikakve krivnje. Naglasio je kako su iz dosad pronađenih masovnih grobnica u Republici Hrvatskoj ekshumirani posmrtni ostaci 2.162 osobe, od kojih je identificirano 1. 946 osoba, dok je 216 osoba još uvijek neidentificirano.

Izaslanik Predsjednice Ante Deur poručio je da svi zajedno moramo biti svjedoci vremena Domovinskog rata i poštivati žrtve koje su svoje živote položile za bolju budućnost Hrvatske, u kojoj mi danas živimo.

Spomen obilježja mjesta masovne grobnice u Strmačkoj u spomen žrtvama velikosrpske agresije otkrili su Josip Jukić, brat poginulog Nikole Jukića i Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja i izaslanik predsjednika Vlade RH.

U spomen na četiri civila pogubljena u srpnju 1995. godine u velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku vijence su položili članovi obitelji žrtava eshumiranih iz masovne grobnice i udruga proizašlih iz Domovinskog rata, izaslanstvo Predsjednice RH, izaslanstvo Hrvatskog sabora, izaslanstvo Vlade RH i izaslanstvo Karlovačke županije, izaslanstvo općine Cetingrad.Izvor/MUP

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI