Hrvatska policija dobila 78 vozila za kontrolu cestovnog prometa – Ministar Božinović: “Policija krupnim koracima hvata standarde 21. stoljeća”

Hrvatska policija dobila 78 vozila za kontrolu cestovnog prometa – Ministar Božinović: “Policija krupnim koracima hvata standarde 21. stoljeća”

S ciljem daljnjeg smanjenja broja nesreća na hrvatskim cestama, u ponedjeljak je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović (HDZ) Hrvatskoj policiji uručio ključeve 78 vozila ukupne vrijednosti 29 milijuna kuna s PDV-om, nabavljenih u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

Riječ je o 26 osobnih vozila – presretača, 15 kombi vozila za obavljanje očevida na cestama, 30 motocikala za potrebe prometne policije te pet motocikala za obuku na Policijskoj akademiji, kao i dva kombi vozila s vagom za mjerenje osovinskog opterećenja za potrebe Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

“Velik dan za nas danas, vidite po slici iza mene da hrvatska policija krupnim koracima hvata standarde 21. stoljeća”, kazao je ministar Božinović u izjavi novinarima nakon primopredaje na Policijskoj akademiji.

Sve što radimo, radimo u smjeru smanjenja broja nesreća, naglašava ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te upozorava da su brojke u tom pogledu “još uvijek iznad standarda”.

Prošle je godine na hrvatskim cestama poginulo 331 osoba, 2700 ih je teže, a više od 12 tisuća lakše ozlijeđeno.

Želja je, dodaje Božinović, kroz sva ova ulaganja stvoriti prometnu policiju koja ima digitalno umrežene sve kapacitete, uključujući i mreže kamera po gradovima, kako bi se moglo pojačano kontrolirati promet, ali i ubrzati rad policije. A na taj način uštedjelo bi se vrijeme, novac i, najvažnije, spasili ljudski životi.Ministar u pogledu presretača ističe njihovu višestruku isplativost, iako je riječ o automobilima s “moćnim motorima”.

“Oni već u prvoj godini isplate sve svoje troškove, ne samo troškove vozila, nego i održavanja za cijelo vrijeme eksploatacije. Omjer je takav da na jednu kunu u vremenu eksploatacije svaki do njih zaradi 4,3 kune. Dakle, to je nešto što je apsolutno isplativo”, naglašava ministar.

Ali nije poanta u tome, dodaje Božinović. Poanta je da se kontrolira brzina koja je jedan od najvećih razloga nesreća na našim cestama te da se, kroz samu nazočnost presretača na cestama, preventivno djeluje na vozače.

Autor/H/B.B./Foto/Božidar Bebek
Foto galerija:

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI