Bandić podijelio certifikate: 53 OPG-ovca dobilo certifikat “Proizvodi hrvatskog seljaka”

Bandić podijelio certifikate: 53 OPG-ovca dobilo certifikat “Proizvodi hrvatskog seljaka”

Na zagrebačkoj tržnici Dolac kod spomenika „Kumica“ u srijedu su 53 obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG), koja svoje proizvode nude na zagrebačkim tržnicama, dobili certifikat s oznakom “Proizvodi hrvatskog seljaka” kojima se kupcima jamči da kupuju domaće voće, povrće i druge proizvode iz vlastitog uzgoja.

Svi OPG-ovci s certifikatom “Proizvodi hrvatskog seljaka”, istaknuli su ga na prodajnoj klupi, odjeveni su u žutu majicu i zelenu pregaču, a na glavi imaju zelenu kapu na kojoj piše: “Tržnice Zagreb.”

Od njih 53, čak 34 su sa područja Grada Zagreba. Zaslužene certifikate uručio je gradonačelnik Milan Bandić uz nazočnost Daniele Franić, članice uprave Zagrebačkog holdinga, Bože Granića, predsjednika UHT i Stanka Gačića direktora Tržnice Zagreb.

Gradonačelnik Milan Bandić uručujući certifikate proizvođačima istaknuo je da kod njih nema ni “grčkih, ni španjolskih, ni turskih proizvoda, oni prodaju samo ono što su sami uzgojili i proizveli”

“Tržnica, ili po zagrebački plac, je svojevrsni brend Zagreba, a certificirani proizvođači su duša tog brenda, prepoznati od potrošača i turista. Stvar je prestiža kupovati kod ‘svoje kumice’ gdje je kupac siguran da kupuje kvalitetne, svježe i domaće proizvode”, istaknuo je gradonačelnik Bandić, zadovoljan što je danas na Dolcu dvostruko više certificiranih proizvođača nego prilikom prve podjele certifikata u srpnju 2012. godine.

Certificiranim OPG-ovima, Bandić je zaželio da i dalje budu najkvalitetniji dio u ponudi prehrambenih proizvoda na tržnicama, a Zagrepčane i njihove goste pozvao je “da dođu svi na izvorno, domaće, pravo, certificirano na tržnicu Dolac”.

Projekt certificiranja pokrenula je Udruga hrvatskih tržnica 2006. godine kada su imali tek nekoliko proizvođača, a danas ih je diljem Hrvatske certificirano 750.

Ideja je projekta očuvati i poticati tradicionalni način izravnog plasmana domaćih i kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda od proizvođača do krajnjeg potrošača, te na taj način istaknuti važnost očuvanja i unaprjeđenja hrvatskog ruralnog prostora.

Od 53 proizvođača, kojima je danas uručen certifikat, njih 34 su s područja Zagreba, nešto ih je iz susjednih županija ali ima i OPG-ovaca iz cijele Hrvatske, naveo je predsjednik Udruga hrvatskih tržnica Božo Granić.

Gradonačelnik je najavio, da će se certificiranje nastaviti i idućih godina kako bi se vratilo povjerenja kupaca da se na tržnicama nudi domaće, svježe i zdravo voće i povrće od domaćih proizvođača.Autor/Hina/Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI