Dolazak drugog čovjeka američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Bishopa u BiH važna poruka Rusiji i onima koji su se “zaigrali”

Dolazak drugog čovjeka američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Bishopa u BiH važna poruka Rusiji i onima koji su se “zaigrali”

Posjeta drugog čovjeka američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Vaughna Bishopa Bosni i Hercegovini upozorenje je svima onima koji su se malo previše zaigrali, da moraju raditi na integrirajućim procesima u cilju što bolje borbe protiv organiziranog kriminala i terorizma”, rekao je ovo u razgovoru za Vijesti.ba profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu Jasmin Ahić.

Bishopova posjeta, kaže Ahić, nije protokolarnog tipa, imajući u vidu s kim se sve zamjenik direktora CIA-e sastao za vrijeme svog dvodnevnog boravka u Sarajevu.

Među sugovornicima ovog američkog dužnosnika bili su direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osman Mehmedagić, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač, direktori Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsad Vilić, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Perica Stanića, te Granične policije BiH Zoran Galić.

Također, na radnoj večeri s Bishopom bili su čelnici bh. pravosuđa – glavna državna tužiteljica Gordana Tadić, te predsjednik Suda BiH Ranko Debevec.

Bishopova posjeta, smatra Ahić, dolazi u ključnim trenucima – kada Rusija pojačava svoj pritisak u cilju destabilizacije BiH, kada Makedonija ulazi u NATO, kada je Crna Gora već u NATO-u i kada su pojačane političke tenzije u regiji.

“Mislim da je ova posjeta pokazatelj i onima koji možda pokušavaju koketirati s određenim politikama u regiji, da moraju biti svjesni svoje odgovornosti i pozicija na kojima se nalaze, i da ne dovode u pitanje rad pravosudnih, ali i policijsko-sigurnosnih agencija. Jer, naravno, za to će u svakom slučaju uslijediti sankcije”, poručuje Ahić.

Prema njegovim riječima, sastanci koje je Bishop imao u Sarajevu trebali bi povratit povjerenje među policijskim, obavještajnim i sigurnosnim agencijama na nivou BiH.

“Vrlo je važno to vraćanje povjerenja među institucijama koje možda i imaju različite poglede na određene sigurnosne izazove. Potrebno ih je sve uvezati kako bi borba protiv terorizma, ali i migrantske krize bila što bolja i efikasnija”, dodaje Ahić.

On smatra da je Bishopova posjeta i potvrda dobrog i uspješnog rada OSA-e BiH, na čelu s Mehmedagićem, i još jedan pokazatelj da su SAD na terenu kako u BiH, tako i u regiji, i da žele dati maksimalnu podršku budućim sigurnosnim izazovima, poput migrantske krize i potencijalnih terorističkih prijetnji.

Naglašava kako su policijsko-obavještajne agencije u posljednjih godinu dana dobile neprimjerenu formu politizacije, te da je bilo i krajnje vrijeme da SAD potvrdi svoj angažman na terenu, zbog sve većeg političkog pritiska i politikanstva koje se uvuklo u sigurnosni sektor.

Na kraju potcrtava važnost borbe protiv organiziranog kriminala.

Vidite da su i u Srbiji i u Crnoj Gori uzeli maha mafijaški obračuni, koji su direktno povezani s ostalim vrstama kriminala – narko-kriminalom, terorizmom… Stoga, ako institucije vlasti ne budu umrežene, bez obzira na njihova različita stajališta u političkom smislu o nekim stvarima, onda ni borba protiv organiziranog kriminala i terorizma ne može polučiti rezultate”, zaključuje profesor Ahić u razgovoru za Vijesti.ba.

OSA O POSJETI DRUGOG ČOVJEKA CIA-e: “Vrlo korisna i uspješna posjeta, dogovorena još bolja suradnja”

Zamjenik direktora Centralne obavještajne agencije Sjedinjenih Američkih Država Vaughn Bishop boravio je u posjeti Bosni i Hercegovini prethodna dva dana, a službeni domaćin ove posjete bila je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA).

Direktor OSA-e Osman Mehmedagić u dio protokola uključio i čelnike drugih policijskih i pravosudnih institucija, s ciljem unaprijeđenja saradnje u budućem radu u suprotstavljanju svim sigurnosnim prijetnjama.

U sjedištu OSA-e održan je sastanak generalnog direktora OSA-e Osmana Mehmedagića i najužeg rukovodstva Agencije, sa zamjenikom direktora CIA-e Boshopom. Tokom sastanka je iskazano obostrano zadovoljstvo jakim partnerstvom dviju Agencija, te je dogovorena još intenzivnija suradnja po svim pitanjima od zajedničkog interesa.

Nakon sastanka u sjedištu Agencije, upriličen je radni ručak u organizaciji OSA-e BiH, na kojem su prisustvovali veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson, ministar sigurnosti Dragan Mektić, direktor Državne agencije za istrage i zaštitu Perica Stanić, zamjenik direktora Granične policije Fahrudin Halač, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsad Vilić, direktor Službe za strance Slobodan Ujić, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara, direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum i v.d. direktor Federalne uprave policije Ensad Korman.

Na radnom ručku se razgovaralo o aktualnoj sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, o poduzetim aktivnostima u borbi protiv terorizma, međusobnoj suradnji svih sigurnosnih agencija i tijela u BiH, kao i o borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Zamjenik direktora CIA-e Bishop je izrazio podršku Bosni i Hercegovini u suprotstavljanju svim sigurnosnim izazovima i prijetnjama s kojima se suočava te naglasio da će CIA nastaviti podržavati rad agencija u BiH kroz razmjenu podataka preko OSA BiH.

Na kraju je posjeta direktora CIA-e Bishopa ocijenjena izuzetno uspješnom i produktivnom.

Izvor/Slobodna Bosna

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI