Čelnici EU-a žele veću autonomiju od SAD-a nakon Afganistana i AUKUS-a

Čelnici EU-a žele veću autonomiju od SAD-a nakon Afganistana i AUKUS-a

Čelnici EU-a okupili su se u utorak prvi put nakon katastrofalnog međunarodnog povlačenja iz Afganistana i novog indopacifičkog sigurnosnog saveza koji zaobilazi blok, što je dalo poticaj za analizu transatlantske suradnje.

“Važno je da vidimo s kolegama kako možemo djelovati na autonomniji način u skladu s našim partnerstvima i našim savezima”, rekao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel na neformalnoj radnoj večeri uoči samita na Brdu kod Kranja.

Na samitu se ne očekuju konkretne odluke, ali će čelnici 27 zemalja članica raspravljati o posljedicama nedavnih vanjskopolitičkih poteza Washingtona i što to znači za njihovu ulogu na svjetskoj pozornici. Također bi trebali razgovarati o svojim odnosima s Kinom.

Čelnici će razmijeniti mišljenja o predstojećoj izjavi o suradnji između NATO-a i EU-a, rekao je Michel, pri čemu je obrambeni savez i dalje temeljni kamen europske sigurnosti.

EU je bio iznenađen i razočaran kada je SAD objavio prošli mjesec da je ispregovarao sigurnosni sporazum za Indo-Pacifik s Britanijom i Australijom bez konzultacija s Unijom.

Pariz je posebice bio bijesan jer je zbog novog indopacifičkog saveza otkazana nekoliko desetaka milijardi eura vrijedna nabavka podmornica koje je Australija trebala naručiti od Francuske.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ponovno je kritizirao Washington u utorak. “Odluke su donesene. Ne mogu reći da su one pokazale obzir prema Francuskoj ili Europi”, rekao je.

Upitan misli li da se američki predsjednik Joe Biden sjeća vrijednosti Francuske kao saveznika, Macron je odgovorio: “Vidjet ćemo. Ja vjerujem samo u činjenice.”

U tom kontekstu “trebamo pojašnjenja i novi angažman” SAD-a, rekao je Macron koji je u utorak razgovarao s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom.

“Ali moramo biti jasni sami sa sobom što želimo za nas, za naše granice, našu energetsku, industrijsku, tehnološku i vojnu sigurnost”, dodao je.

Washington je također na meti kritika da je pokazao ravnodušnost prema interesima svojih saveznika u EU-u vezano uz kaotično povlačenje iz Afganistana. Dio Unije također je skeptičan prema Bidenovom konfrontacijskom stavu prema Kini i njegovim jasnim pokušajima da uključi EU u to.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell opisao je u utorak sporazum o AUKUS-u kao “poziv na buđenje”.

“Nakon Afganistana SAD je poslao jasnu poruku o tome kako želi promijeniti svoje prioritete, vezano uglavnom uz suočavanje s Kinom, i mi trebamo biti spremni prilagoditi se toj novoj situaciji”, rekao je Borrell Europskom parlamentu u Strasbourgu.

Čelnici će u srijedu raspravljati o izgledima Albanije, Sjeverne Makedonije, Srbije, BiH, Crne Gore i Kosova za pristupanje Europskoj uniji. (Hina)

Foto: European union

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI