Čelnici EU-a traže raspodjelu 10 milijuna doza cjepiva “u duhu solidarnosti”

Čelnici EU-a traže raspodjelu 10 milijuna doza cjepiva “u duhu solidarnosti”

Čelnici država članica EU-a pozvali su u četvrtak da se dodatnih 10 milijuna doza BioNTech/Pfizerova cjepiva podijeli među državama članicama “u duhu solidarnosti”.

U zajedničkoj izjavi usvojenoj po završetku virtualnog samita, čelnici su zatražili od veleposlanika pri EU-u da riješe pitanje raspodjele 10 milijuna doza.

“Potvrđujemo načelo raspodjele cjepiva razmjerno broju stanovnika. Pozivamo Odbor stalnih predstavnika da se pozabavi pitanjem raspodjele 10 milijuna doza BioNTech/Pfizerova cjepiva u drugom tromjesečju 2021. u duhu solidarnosti”, kaže se u izjavi čelnika EU-a. Oni su u četvrtak navečer završili svoj virtualni sastanak na vrhu koji je prvotno bio planiran da će trajati dva dana, četvrtak i petak.

BioNTech/Pfizer će u drugom tromjesečju isporučiti 10 milijuna doza cjepiva, koje su inače bile predviđene za isporuku u drugoj polovici godine.

S tim dodatnim dozama mogla bi se donekle ublažiti neravnoteža u raspodjeli cjepiva među državama članicama do koje je došlo zbog problema s AstraZenecom, koja će u prvoj polovici godine isporučiti samo trećinu od obećanih doza. Time su one zemlje koje su najviše naručile od AstraZenece, među kojima je i Hrvatska, ostale najviše zakinute, jer su računajući na AstraZenecino cjepivo, odustale od količine doza drugih proizvođača koju su mogle naručiti u količini sukladno udjelu svoga stanovništva u ukupnoj populaciji u EU-u.

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je preko Twittera da je “stav Hrvatske da se 10 milijuna doza rasporedi u duhu solidarnosti kako bi one zemlje koje su trebale dobiti više doza od AstraZenece primile više Pfizerova cjepiva i time kompenzirale nedostatak koji se nije mogao predvidjeti zbog sporije proizvodnje i distribucije AstraZenece”.

Čelnici EU-a ističu da ubrzanje proizvodnje, distribucije i kampanje cjepiva ostaju ključni za prevladavanje krize.

Poručili su da je epidemiološka situacija i dalje ozbiljna, ponajprije zbog pojave novih sojeva te da se ograničenja uvedena radi suzbijanja zaraze trebaju zadržati. Istodobno, trebaju početi pripreme za zajednički pristup u postupnom ukidanju tih ograničenja kada to epidemiološka situacija dopusti. (Hina)

Foto: Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI