Capak: Novi podaci daju nadu da porast novozaraženih stagnira – U Vukovaru “minimalistička kolona sukladno epidemiološkoj situaciji”

Capak: Novi podaci daju nadu da porast novozaraženih stagnira – U Vukovaru “minimalistička kolona sukladno epidemiološkoj situaciji”

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo  (HZJZ) Krunoslav Capak izjavio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite da najnoviji podaci o porastu broja zaraženih od koronavirusa daju nadu da porast novozaraženih stagnira.

Capak je rekao da smo u tri tjedna do 2. studenoga imali 90-postotnu do 110-postotnu promjenu tjednog broja novooboljelih. “U tjedan dana su nam rasle brojke za 100 posto, dok sada imamo 4,2 postotni porast, to daje nadu da porast stagnira i da će se situacija popraviti”, kazao je.

Hrvatska po smrtnosti na 13. mjestu u EU-u

“Imamo 14 dnevnu incidenciju na 100.000 stanovnika od 750,4, što je visoka incidencija po kojoj smo na 22. mjestu od 27 europskih zemalja. Stopa smrtnosti nam je od početka epidemije 184,5 na milijun stanovnika, što nas stavlja na 13. mjesto u EU-u, tu smo na sredini ljestvice, što je dobro”, kazao je Capak.

“Nadamo se da će brojevi prestati rasti i da ćemo dočekati izravnanje krivulje. To što broj stagnira nas ne treba ohrabriti da se ne pridržavamo mjera, jer ključno za postizanje stagnacije je striktno pridržavanje propisanih epidemioloških mjera”, rekao je ravnatelj HZJZ-a.

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 1529 novih slučajeva, a umrlo je 38 osoba, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Broj aktivnih slučajeva danas je ukupno 14.942, među njima je 1451 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 142 pacijenta.

Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, ukupno je zabilježeno 68.776 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih su 832 preminule.

Ukupno su se oporavile 53.002 osobe, od toga 2227 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 28.122 osobe.

Do danas je ukupno testirano 564.686 osoba, od toga 5670 u posljednja 24 sata.

Najbolja situacija u Istarskoj, najteža u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Capak je rekao kako je najbolja situacija s pandemijom i dalje u Istarskoj županiji, iako sada i tamo ima dosta slučajeva, dok je najteža u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

Hrvatska nije došla do plafona u testiranju PCR testovima, a većina zemalja počinje koristiti visoke antigenske testove, koji nisu totalno precizni, ali su gotovi za 10 minuta.

“Ti testovi se zasad primjenjuju samo na simptomatske pacijente, a lažnu negativnost anuliramo tako da svi koji su lažno negativni idu na PCR. Nema strategije koja bi ugrozila otkrivanje novozaraženih”, tvrdi Capak.

Što se tiče velikog broja umrlih, pojasnio je kako je to posljedica povećanog broja novozaraženih. Govoreći o procjeni znanstvenika Ivana Đikića o 1500 umrlih do kraja studenog, kaže da mu je ta brojka bila iznenađenje jer nije znao misli li Đikić o ukupnom broju ili do kraja mjeseca.

“Rekao sam kako mislim da se radi o pretjeranoj brojci. Ako nam broj zaraženih nastavi stagnirati, padat će i broj umrlih”, rekao je Capak.

U Vukovaru “minimalistička kolona sukladno epidemiološkoj situaciji”

Što se tiče Kolone sjećanja u Vukovaru, Capak je rekao kako će se ona održati s “minimalističkom kolonom sukladno epidemiološkoj situaciji”. “Svi elementi koji se tada događaju u Vukovaru će se sasvim sigurno održati, ali s minimalističkim pristupom, sukladno epidemiološkoj situaciji”, kazao je Capak.

Izvor/ HINA/ Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI