Capak: 29 posto manje novooboljelih nego u proteklom tjednu

Capak: 29 posto manje novooboljelih nego u proteklom tjednu

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak istaknuo je da je od 12. siječnja do 18. siječnja u Hrvatskoj zabilježeno  29 posto manje novooboljelih nego u tjednu prije toga, od 5. do 11. siječnja.

Hrvatska je tako s 14-dnevnom incidencijom od 288,9 novozaraženih na 7. mjestu  zemalja s najnižom incidencijom u Europskoj uniju. Međutim, još uvijek imamo visoku smrtnost, pa smo po stopi smrtnosti na milijun stanovnika na 8. mjestu po najvišoj incidenciji smrtnosti u Europskoj uniji.

Capak je istaknuo da je u ponedjeljak Hrvatskoj isporučena nova tranša Pfizerovog cjepiva od 17,550 doza. One će se djelomično upotrijebiti za docjepljivanje stanovništva koje kreće danas, a djelomično za šire cijepljenje.

“U sljedeća tri tjedna zaprimit ćemo veće količine cjepiva od Pfizera, tako da imamo dovoljno prostora da docjepljujemo one koji su se dosad cijepili i započnemo šire cijepljenje Pfizerovim cjepivom”, poručio je Capak.

Istaknuo je da je do sada prijavljeno 122 sumnje na nuspojave cjepiva, od čega je jedno na cjepivo Moderne. Većina prijavljenih nuspojava su blage, radi se o lagano povišenoj tjelesnoj temperaturi, bolu na mjestu aplikacije, ali bilo je i nekoliko težih alergijskih reakcija.

“Bilo je i ozbiljnih alergijskih reakcija koje razmatra povjerenstvo, a uglavnom se zaključi da to jest nuspojava ako se radi o alergijskoj reakciji”, kazao je Capak.

Capak je najavio kako će sljedeće tranša Moderningo cjepiva biti dostavljena 25. siječnja te će doći 4800 doza cjepiva, a nije se složio s novinarskim navodima kako isporuka ide sporije u EU nego što ide zemljama koje su samostalno pristupile pregovorima s proizvođačima.

“Neke države izvan EU koje su direktno pregovarale s proizvođačima su imale mogućnost da odmah na početku naruče više doza. EU je ispregovarala ovakve kvote kakve jesu, sad ih svi već povećavaju. Nadam se da ćemo dobiti dovoljne količine cjepiva do procijepimo sve zainteresirane u našoj populaciji što je najvažnije”, kazao je Capak.

Na novinarski upit da komentira smrt 29 starijih osoba u Norveškoj koje su umrle nakon dobivanja cjepiva, Capak kaže kako ne zna detalje ali da starije osobe, osim starije dobi kao rizičnog faktora, imaju i mnogo komorbiditeta.

“U svim zemljama su prioritet za cijepljenje stariji, jer upravo njih cjepivo može spasiti od teških oblika bolesti i smrti. Jako je važno vidjeti jesu li te osobe umrle zbog posljedica cijepljenja, je li to nuspojava, ili su umrle prirodnom smrću ili zbog svog komorbiditeta. Jako je važno da međuresorna komisija HALMED-a i HZJZ-a razmotri dokumentaciju i vidi da li je moguće da je netko umro od posljedica nuspojava cjepiva ili drugog uzroka smrti”, naglasio je Capak.

Capak je potvrdio navode kako Pfizer smanjuje isporuku doza cjepiva, ali da je razlog tome rekonstrukcija pogona za proizvodnju cjepiva, s ciljem da se poveća proizvodnja i dosegnu dogovorene kvote cjepiva.

“Što se tiče Hrvatske nemamo službenu potvrdu da će nam smanjiti isporuku cjepiva. Danas smo dobili naših 17.550 doza. Zadnja informacija je da će se u ovom tjednu smanjiti te količine, da će se radovi ubrzati i da će se vrlo brzo vratiti na stare količine isporuke. Od 15. veljače će značajno povećati isporuke”, zaključio je Capak.

Izvor/ Hina/ Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI