MORH: Dva canadaira u akciji gašenja požara kod Bakra

MORH: Dva canadaira u akciji gašenja požara kod Bakra

Dva protupožarna aviona Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućena su u nedjelju oko 13 sati u akciju gašenja požara uz željezničku prugu na lokaciji Škrljevo-Meje kod Bakra u Primorsko-goranskoj županiji, priopćeno je iz Ministarstva obrane.

Uz zračne snage, na terenu je oko 30 vatrogasaca iz devet postrojbi. Ujedno, ovo je prvi požar u kojemu su angažirane zračne protupožarne snage u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni koja je započela 17. lipnja.

Zadaća Hrvatske vojske kroz trajanje protupožarne sezone je pružanje pomoći i potpore lokalnoj zajednici i vatrogasnim postrojbama u gašenju požara otvorenog prostora, izviđanje iz zraka, prevoženje vatrogasnih i snaga kopnene vojske i materijalno-tehničkih sredstava zrakom, opskrbljivanje vodom pripadnika vatrogasnih snaga i kopnene vojske i stanovništva ugroženog požarom te spašavanje i evakuacija svih sudionika u gašenju požara, kao i stanovništva ugroženog požarom. Tako i ove godine Hrvatska vojska sudjeluje u protupožarnoj sezoni sa zračnim protupožarnim snagama s ukupno 12 protupožarnih aviona te s još dva helikoptera Mi-8 MTV za gašenje požara i prijevoz vatrogasaca i opreme do požarišta.

Hrvatska kopnena vojska sudjeluje s 200 pripadnika u spremnosti za intervencije na požarištima, kao i dodatnim snagama za ojačanje, dok Hrvatska ratna mornarica osigurava desantni brod minopolagač (DBM), desantni jurišni brod (DJB) te dvije gumene brodice.

Novost u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni je angažman aviona Pilatus PC-9M iz sastava Obalne straže za izviđanje te uključivanje besposadnog zrakoplovnog sustava “Orbiter 3” za rano otkrivanje požara i prijenos podataka u realnom vremenu u Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama.

Foto/MORH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI