MORH:  Canadair gasio požar na Velebitu

MORH: Canadair gasio požar na Velebitu

Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH sudjelovao je u četvrtak ujutro u gašenju požara na području vrha Matijašica iznad mjesta Tribanj- Kruščica u Zadarskoj županiji, izvijestila je Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

Kapetan posade Canadaira koja je sudjelovala u gašenju požara, bojnik Željko Žugaj kazao je kako su vrlo brzo došli na požarište i u kratkom vremenu djelovanja izbacili pet vodenih bombi čime je požar stavljen pod nadzor vatrogasaca na terenu.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage su sudjelovale u gašenju 21 požara, od toga njih deset u Zadarskoj, osam u Šibensko-kninskoj i tri u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Uz gašenje požara, provedena su i 23 protupožarna izviđanja sa avionima Canadair i Airtractor u županijama priobalja, dok je tim besposadnih zrakoplovnih sustava (BZS “Skylark I”) za rano otkrivanje požara bio angažiran 10 puta.

Protupožarne zračne snage su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 120 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 3000 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV prevezeno 19 vatrogasca do požarišta. (Hina)

Foto/HRZ/M.Karačić

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI