“Build it, and they will come” Elon Musk kaže da ozbiljno razmišlja o stvaranju nove platforme društvenih medija

“Build it, and they will come” Elon Musk kaže da ozbiljno razmišlja o stvaranju nove platforme društvenih medija

Glavni izvršni direktor Tesle Elon Musk rekao je da “ozbiljno razmišlja” o stvaranju nove platforme društvenih medija u tvitu u subotu.

Muskov tvit uslijedio je nakon kritike Twittera, gdje je tvrdio da platforma ne dopušta slobodu govora.

“S obzirom na to da Twitter služi kao de facto javni gradski trg, nepoštivanje načela slobode govora u osnovi potkopava demokraciju”, tvitao je Musk u petak. “Što bi trebalo učiniti?”

Zatim je upitao je li potrebna nova platforma.

Sporazum iz 2018. s Komisijom za vrijednosne papire i burze zahtijeva da Musk dobije prethodno odobrenje od drugih Teslinih rukovoditelja prije objavljivanja tweetova o tvrtki.

Nakon što je Musk u studenom pitao svoje pratitelje na Twitteru treba li prodati 10% svog udjela u Tesli, tvrtka za električna vozila dobila je sudski poziv od SEC-a jer je pitanje ankete izazvalo rasprodaju dionica – što je izvršni direktor nazvao “uznemiravanjem”.

Ranije ovog tjedna, kao odgovor na Musk koji je osporio sudski poziv, regulator SEC-a pozvao je saveznog suca da dopusti da se njegovi tweetovi nastave pomno provjeravati.

“Muskov prijedlog za poništavanje postupka je neispravan i suštinski neosnovan”, rekao je SEC.

Ako nastavi s pokretanjem vlastite platforme, Musk bi se pridružio rastućem popisu javnih osoba i tehnoloških tvrtki koje napuštaju uspostavljene društvene mreže i stvaraju vlastite platforme, često zagovarajući “slobodu govora”. Bivši predsjednik Donald Trump, kojemu je Twitter zabranjen od siječnja 2021., pokrenuo je Truth Social u veljači kao dio Trump Media and Technology Group.

Rumble, Parler, Gettr i drugi servisi također su se formirali kao alternative mainstream društvenim mrežama. Parler je uklonjen iz Appleove trgovine aplikacijama zbog optužbi da su izgrednici 6. siječnja koristili platformu za poticanje nasilja. Ponovno je uveden u travnju nakon što je tvrtka napravila poboljšanja kako bi bolje otkrila i umanjila govor mržnje, prenosi CNN.

Izvor/ CNN/ Foto: Screenshot/ AP

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI