BUDUĆNOST ZA SVE HRVATE! Plenković poručio uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, da je potrebno otkloniti sve pokušaje podjela

BUDUĆNOST ZA SVE HRVATE! Plenković poručio uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, da je potrebno otkloniti sve pokušaje podjela

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje svečana je prigoda prisjećanja na žrtve Domovinskog rata i odavanja počasti njihovoj žrtvi. Premijer Plenković istaknuo je važnost obilježavanja ovog dana zajedništvom i dostojanstvom. Od ključne je važnosti sjećati se žrtava i odati počast njihovom sjećanju jer to pomaže u promicanju osjećaja zajedničkog nacionalnog identiteta i solidarnosti.

Međutim, premijer je također prepoznao potrebu da se osude pokušaji podjela i polarizacije koji prijete potkopati ovaj osjećaj jedinstva. Vukovar je simbol otpora i svetinja za mnoge Hrvate, a sve pokušaje podjela treba eliminirati prije Dana sjećanja. Gradonačelnik Ivan Penava optužen je za korištenje grada za političke svrhe, no premijer Plenković jasno je dao do znanja da nema pravo privatizirati Vukovar ni Dan sjećanja.

Plenković  želi da obilježavanje Dana sjećanja prođe u jedinstvu i dostojanstvu uz poruku da bi “politički egzibicionisti trebali svoje političke poteze ostave za neke druge dane kada im se to može tolerirati, ali nikako ne onda kada su svi takvi pokušaji neprimjereni”.

“Sve to govorim uz osudu onih koji su se očito pokazali nedoraslim političarima pa žele na račun Vukovara raditi neko profiliranje svojih političkih stranaka. To se ne radi, Vukovar ne smije biti grad koji dijeli Hrvate nego grad koji okuplja. On pripada Vukovarcima, ali i cijeloj Hrvatskoj i hrvatskom narodu”, rekao je Plenković.

Umjesto toga, premijer je naglasio važnost promicanja jedinstva i pomirenja nakon rata. To uključuje prepoznavanje i priznavanje patnje svih strana, kao i rad prema zajedničkoj budućnosti koja se temelji na zajedničkim vrijednostima i težnjama. Uklanjanje pokušaja podjela i promicanje jedinstva može pomoći u zacjeljivanju rana iz prošlosti i izgradnji jačeg, otpornijeg društva. Kako je rekao premijer, “potrebno je eliminirati sve pokušaje podjela i promicati zajedništvo i pomirenje”. Time možemo odati počast žrtvama Vukovara i Škabrnje i graditi svjetliju budućnost za sve Hrvate.

Poziv premijera Plenkovića na zajedništvo i uklanjanje podjela na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje ključni je podsjetnik na važnost okupljanja kao naroda. Sjećajući se žrtava ovih tragičnih događaja i osuđujući svaki pokušaj podjele, možemo promicati kulturu zajedništva i pomirenja. Samo zajedničkim radom možemo izgraditi bolju budućnost za sebe i buduće generacije, te odati počast sjećanju na one koji su patili u prošlosti.

Piše: Božidar Bebek/ Totalno HR/ Foto: Ilustracija/ Totalno HR

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI