Budući da je Turudić kandidat za šefa DORH-a, svojom odlukom da ukine presudu bl. Alojziju Stepincu pokazuje njegovu privrženost poštivanju načela pravde i poštenja

Budući da je Turudić kandidat za šefa DORH-a, svojom odlukom da ukine presudu bl. Alojziju Stepincu pokazuje njegovu privrženost poštivanju načela pravde i poštenja

U moru negativnih reakcija na budućeg šefa DORH-a suca Ivana Turudića, nitko se ne pita, kako je samo on imao hrabrosti zaštiti Ikonu hrvatske vjere, hrvatskog blaženika Stepinca.

Alojziju Stepincu, zagrebačkom nadbiskupu, 1946. godine suđeno je i osuđen od notornih komunista za navodnu suradnju s ustaškim i nacističkim okupacijskim snagama tijekom Drugog svjetskog rata. Suđenje je bilo naširoko kritizirano zbog svoje političke prirode i nedostatka odgovarajućeg postupka, a mnogi su tvrdili da je Stepinac bio nepravedno na meti zbog svog protivljenja komunističkoj vladi. Unatoč tim kritikama, Stepinac je ostao osuđen sve do 2016. godine kada je sredinom srpnja, budući šef DORH-a sudacIvan Turudić, ukinuo presudu.

Naime, Turudićeva odluka da preispita slučaj i dokaze temeljila se na nekoliko čimbenika, uključujući ton suđenja, prisutnost falsifikata i pravno neodrživu presudu. Turudić je bio u jedinstvenoj poziciji da preispita slučaj i utvrdi je li Stepinac imao pravedno suđenje. Nakon temeljite analize sudskog spisa i dokaza, Turudić je zaključio da je suđenje montirano i da je Stepinčeva presuda nepravedna.

‘Ova presuda ima duboki značaj za povijest hrvatskog naroda’

“Temeljni krimen koji se Stepincu stavlja na teret je činjenica da je u vrijeme NDH bio zagrebački nadbiskup. Sam se zapitao tijekom suđenja – pa što sam trebao učiniti? Otići u šumu ili pobjeći u London. On je odlučio ostati sa svojim narodom s kojim je bio i za vrijeme jugosvalenske monarhističke diktature i za vrijeme Titove komunističke diktature”, podsjetio je tada Turudić. “Izdržavajući kaznu u Lepoglavi, Stepinac je odbio pomilovanje i tražio obnovu postupka ili poništenje presude. Nakon 70 godina volja kardinala Stepinca ispunjena je od strane hrvatskog suda u slobodnoj hrvatskoj državi i zato ova presuda nema samo pojedinačni, nego i duboki značaj za povijest hrvatskog naroda”, rekao je Turudić srušivši presudu koju su nametnuli jugoslavenski komunisti.

Stepinac je osuđen na 16 godina zatvora i prisilnog rada, te petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava.

Jedanaestog listopada 1946. godine zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu izrečena je presuda na jugoslavenskom sudu. Dogodilo se to u sklopu montiranog procesa na kojem je zajednički suđeno njemu, ustaškom dužnosniku Erihu Lisaku i šesnaestorici franjevačkih svećenika. Nekoliko mjeseci ranije jugoslavenska vlada priopćila je Vatikanu da se sprema Stepinčevo uhićenje jer komunistička Jugoslavija ne može tolerirati građane koji su služili interesima drugih. Vatikan je o tome obavijestio kardinala, ali Stepinac nije htio ostaviti svoj hrvatski narod te je odlučio da neće napuštati državu.

Sudski postupak bio je brz, uz bučno odobravanje pune sudnice jugoslavenskih komunista, a hrvatski blaženik Stepinac je osuđen na 16 godina zatvora i prisilnog rada, te petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava. Stepinac je pet godina proveo u zatvoru u Lepoglavi, a zatim je do smrti bio u kućnom pritvoru u Krašiću. Alojzije Stepinac umro je prije nego je isteklo 16 godina na koliko je osuđen, a dok je bio u pritvoru u Krašiću papa Pio XII. proglasio ga je kardinalom. BAlojzija Stepinca blaženikom ga je proglasio papa Ivan Pavao II. u Mariji Bistrici 3. listopada 1998. godine.

Odluka Turudića da ukine presudu Stepincu predstavljala je dugo očekivanu pobjedu hrvatskoga naroda koji se desetljećima borio za Stepinčevu rehabilitaciju. Turudićevom odlukom Stepinčeva ostavština konačno se može ponovno vrednovati i njegovi doprinosi hrvatskoj povijesti mogu se na pravi način prepoznati. Budući da je Turudić kandidat za šefa DORH-a, svojom odlukom da ukine presudu Stepincu pokazuje njegovu privrženost poštivanju načela pravde i poštenja. Također naglašava važnost posjedovanja kvalificiranog i iskusnog pravnog stručnjaka na tako kritičnoj poziciji.

Tekst i foto: Božidar Bebek/ Totalno HR

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI