Milanović: Plenković u Bruxellesu “svojim privatnim ponašanjem” nanosi štetu hrvatskim interesima u EU

Milanović: Plenković u Bruxellesu “svojim privatnim ponašanjem” nanosi štetu hrvatskim interesima u EU

SDP-ov kandidat za hrvatskog predsjednika i bivši premijer Zoran Milanović u ponedjeljak je prozvao premijera Andreja Plenkovića da “svojim privatnim ponašanjem” nanosi štetu hrvatskim interesima u Europskoj uniji zbog čega će, ističe, po povratku u Hrvatsku morati objasniti čije je interese branio i promicao u Bruxellesu.

“Još uvijek se nadam da Plenković može postati predsjednik Europske komisije. Jedino takav ishod može ublažiti štetu koju hrvatski premijer svojim potpuno privatnim ponašanjem sprema našim interesima u Europskoj uniji”, objavio je Zoran Milanović na svom Facebook profilu.

Još uvijek se nadam da Plenković može postati predsjednik Europske komisije. Jedino takav ishod može ublažiti štetu koju…

Objavljuje Zoran MilanovićPonedjeljak, 1. srpnja 2019.

Osvrnuvši se na boravak premijera Plenkovića u Bruxellesu – gdje se razgovara o paketu imenovanja koji uključuje novog predsjednika Europske komisije, predsjednika Europskog vijeća, Europskog parlamenta i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku – Milanović navodi kako je neprihvatljivo “pokoravanje Hrvatske stajalištima nekakve Pučke stranke”.

“I nepametno u trenutku u kojem Njemačka, koju još uvijek predstavlja Angela Merkel zastupa suprotno stajalište i podržava, ipak prihvatljivog, Timmermansa za šefa Europske komisije. Plenković i dalje podržava Manfreda Webera koji polako sam sebi uskraćuje podršku”, ocijenio je Milanović.

Upozorava da Hrvatskoj zbog svega toga prijeti šteta uslijed mogućeg sukoba s najmoćnijim državama EU, odnosno uglednim demokracijama poput Njemačke, Francuske, Nizozemske, Španjolske i drugih koje “pokušavaju skupiti većinu za nekakvu odluku”.

“Svrstavanje u čudnu “manjinsku” grupaciju koja blokira donošenje odluke; za razliku od nas te države su već u i Schengenu i Eurozoni ili nisu jer to ionako ne žele. Hrvatska navodno želi”, kaže Zoran  Milanović.

Kao moguću štetu smatra i sukob s, kako kaže, izglednim budućim šefom Europske komisije, “koji će u procesu odlučivanja o pristupu Hrvatske Schengenu i Euru imati taman toliki utjecaj da ga moramo imati za saveznika”.

“Pogledajte kako Bugari pametno kalkuliraju u ovim kaotičnim pregovorima”, ističe bivši premijer.

“Ukratko – Plenković će po povratku u Hrvatsku trebati objasniti čije interese je branio i promicao u Bruxellesu. Svoje ili nekakvih Pučana, koji bez podrške službenog Berlina vrijede nimalo. O svrstavanju s feler-demokracijama da ne govorim. Hrvatska mora biti zapadna demokracija. Hrvatska mora birati pravo društvo. Sve drugo je put u jadnu, balkansku despociju”, zaključuje Zoran Milanović u objavi na svom Facebook profilu.

Autor/Hina/Totalno.hr/Foto/Facebook/Zoran Milanović

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI