Brodogradilište 3. maj: Radnici štrajkaju na radnim mjestima, atmosfera je uzavrela

Brodogradilište 3. maj: Radnici štrajkaju na radnim mjestima, atmosfera je uzavrela

Zamjenik predsjednika Štrajkaškog odbora u Brodogradilištu 3. maj Boris Bučanac izjavio je u četvrtak da je atmosfera u tom brodogradilištu, u kojemu je jutros počeo štrak, uzavrela te je pozvao je Vladu i Upravu da nađu rješenje za nastalu situaciju inače će, ako bude potrebno, Štrajkaški odbor razmotriti i izlazak radnika na ulice.

Predsjednik Štrajkaškog odbora Veljko Todorović rekao je da se štrajk na radnim mjestima provodi tako da su svi radnici u brodogradilištu, ali odbijaju posao, osim dežurnih službi koje moraju raditi, primjerice vatrogasci.

Štrajk vjerojatno neće ostati samo na mirnom okupljanju

Štrajk je u 3. maju, kao i u cijeloj Uljanik grupi počeo jutros jer mirenje nije uspjelo, a plaće za srpanj nisu isplaćene.

Po riječima Bučanca, Štrajkaški odbor i dalje poziva na dijalog, “a što će dalje biti, vidjet ćemo”. Predstavnici Odbora će se danas sastati s Upravom i razgovarati o nastaloj situaciji.

Bučanac je istaknuo da se Štrajkaški odbor za sada odlučio za mirniji štrajk, no vjerojatno neće ostati samo na mirnom okupljanju, “jer ljudi rade pritisak na nas”.

Za nastalu situaciju odgovornom smatra Upravu, koja bi trebala otići, a sindikat je odavno upozoravao na moguće posljedice događanja u 3. maju.

Ako se ništa ne riješi, radnici će izaći na ulice, kaže Bučanac. “Prvo što nas malo može primiriti jest isplata srpanjskih plaća, a ako se ne isplate nećemo stati”, rekao je dodavši kako će tražiti konačno rješenje za probleme 3. maja.

Na pitanje hoće li radnici izaći na riječke ili zagrebačke ulice, Bučanac je odgovorio kako bi zagrebačke bile bolje, jer je tamo Vlada koja mora odmotati nastalo klupko. No, trebalo bi organizirati put do Zagreba, a radnici su bez novaca, pa će se dogovoriti o tome.

Govoreći o nastavku proizvodnje, potvrdio je da materijala za rad i dalje nema, da se radi malo ili nimalo, a brodovi na navozima već su davno mogli biti završeni. Uz to, Uljanik je i dalje 3. maju dužan oko 500 milijuna kuna.

Sindikati i radnici za izlazak iz Uljanik grupe

Za nastavak proizvodnje treba nam materijal, rekao je dodavši da će taj dio trebati riješiti kroz restrukturiranje Uljanika i povrat duga 3. maju. “Da imamo 500 milijuna kuna itekako bismo znali završiti započete brodove”, ustvrdio je.

Komentirajući prijedloge da se brodogradilišta prepuste stečaju, Bučanac je rekao kako treba vidjeti tko to priča, a država se odredila da je brodogradnja strateška grana gospodarstva.

Apelirao je na Vladu da ubrzaju sastanke i odluke te da, ako imaju neko rješenje, što prije donesu odluke u korist 3. maja i Uljanika, barem za ovaj mjesec.

Na upit o strateškom partneru i budućnosti, Bučanac je istaknuo da sindikati i radnici traže nastavak brodograđevne djelatnosti, bilo unutar Uljanik grupe ili izvan nje. Ako se pojavi dobar partner, mi smo za izlazak 3. maja iz Uljanik grupe, kazao je. (Hina)

Foto/Goran Kovacic/PIXSELL

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI