Tusk: Novi britanski premijer mogao bi oživiti brexit, no ne i mijenjati stav EU-a

Tusk: Novi britanski premijer mogao bi oživiti brexit, no ne i mijenjati stav EU-a

Novi britanski premijer mogao bi oživiti brexit, no ne i mijenjati stav Europske unije prema britanskom izlasku iz nje, kazao je čelnik Europskog vijeća Donald Tusk.

Žestoki zagovornik brexita Boris Johnson ili ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt naslijedit će koncem srpnja na mjestu premijera Theresu May, uz veću vjerojatnost da će premijer postati Johnson.

“Možda će proces brexita biti još napetiji nego ranije zbog promjena vodstva u Londonu, no ništa nije izmijenilo našu poziciju”, rekao je Donald Tusk novinarima na dvodnevnom sastanku na vrhu u Bruxellesu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da May nikada nije blokirala Europsku uniju te da se nada da će njezin nasljednik pokazati jednako dostojanstvo i istu razinu ozbiljnosti.

Brexit nije bio u fokusu sastanka europskih čelnika, koji su se bavili pitanjem vodećih pozicija u institucijama EU-a, a teme britanskog izlaska dotaknuli su se tek nakratko.

Tusk je dodao da se preostalih 27 članica EU veseli suradnji s idućim britanskim čelnikom te kako žele izbjeći nesređeni brexit i utvrditi blisko partnerstvo s Britanijom u budućnosti.

Europski čelnici složili su se da EU treba raspraviti postojeću deklaraciju o budućnosti odnosa EU i Britanije. No to ne znači da će se ponovno pregovarati o uvjetima britanskog izlaska, koji su prethodno dogovoreni s Londonom.

Tusk i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekli su kako nemaju ništa novo za ponuditi novome britanskome premijeru.

“Nema ništa novog jer smo jednoglasno ponovili kako neće biti ponovnih pregovora oko sporazuma o povlačenju”, rekao je Juncker u zajedničkom obraćanju medijima.

Tusk je kazao da Europska unija sada treba biti samo strpljiva i čekati kako bi vidjela ima li novi britanski čelnik neke nove prijedloge.

Njemačka kancelarka Angela Merkel istaknula je kako se slaže s čelnicima EU-a glede potrebe za dobrom suradnjom s idućim britanskim premijerom te naglasila kako je sporazum o povlačenju “u cijelosti ispregovaran”. (Hina)

Foto: Donald Tusk/Twitter/EU

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI