Nove britanske putovnice bez oznake EU na koricama

Nove britanske putovnice bez oznake EU na koricama

Usred pregovora o Brexitu koji bi mogao biti odgođen još jedanput, Velika Britanija počela je izdavati putovnice na kojima nema oznake “Europska unija”, što je simbolična promjena, ali i odraz poteškoća u procesu ‘brakorazvodne parnice’.

“Putovnice bordo boje koje na koricama više nemaju oznaku EU u optjecaju su od 30. ožujka”, rekla je u subotu glasnogovornica ministarstva unutarnjih poslova.

Pojasnila je da će se putovnice s oznakom EU na koricama” nastaviti izdavati još kratko vrijeme nakon navedenog datum, odnosno do isteka zaliha. Postojanje ili nepostojanje oznake EU ne utječe na slobodu putovanja vlasnika putovnice.

Simbolično povlačenje oznake s novih putovnica potaknulo je razne reakcije na društvenim mrežama, i među pristašama Brexita i među onima koji mu se protive.

“Dobro je znati. Moram produljiti putovnicu i nestrpljivo čekam trenutak kada će ta kancerogena oznaka biti s nje uklonjena”, tvitao je jedan od korisnika Tweetera.

“Još smo u EU-u. Zašto se to ne vidi na mojoj putovnici”, tvitala je jedna korisnica, dodavši da je “uistinu zaprepaštena takvim potezom”.

Velika Britanija je prvobitno EU trebala napustiti 29. ožujka, točno dvije godine nakon aktiviranja članka 50. Lisabonskog ugovora.

No u ožujku je vlada Therese May zatražila odgodu, nastojeći izbjeći kaos koji bi mogao nastati izlaskom iz EU-a bez sporazuma.

I premda je određen novi datum britanskog izlaska iz Europske unije – 12. travnja, britanska premijerka u petak je zatražila novu odgodu do 30. lipnja, nastojeći dotad pronaći sporazum konačno prihvatljiv za britanski parlament, koji je dosad odbacio sve ponuđene scenarije. (Hina/AFP)

Foto/EPA

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI