EU spremna uvesti carine na robu iz Britanije, bezvizni režim za britanske građane

EU spremna uvesti carine na robu iz Britanije, bezvizni režim za britanske građane

Europska unija u ovom je trenutku spremna uvesti carinske kontrole za robu iz Velike Britanije u slučaju izlaska te zemlje bez sporazuma, a britanski građani neće trebati vize za kratkotrajne boravke do 90 dana, objavljeno je u srijedu u Bruxellesu.

“Europska komisija i 27 zemalja članica nisu htjele brexit 2016. i sigurno ne žele brexit bez sporazuma 2019. i još uvijek se nadamo da je to moguće izbjeći. Ali spremni smo se suočiti s tim izazovom ako do toga dođe”, istaknuo je povjerenik za financijske poslove, poreze i carine Pierre Moscovici.

On je kazao da bi brexit bez sporazuma, što se tiče carina i poreza, “značio trenutačnu ponovnu uspostavu carinskih kontrola za robu koja dolazi iz Britanije, obvezu ispunjavanja carinskih formulara za tvrtke koje trguju s Ujedinjenom Kraljevinom i obvezu prikupljanja PDV-a na robu uvezenu iz Velike Britanije”.

Moscovici je predstavio mjere za pripremu za scenarij brexita bez sporazuma. Osigurana je carinska infrastuktura na razini država članica i logistika u slučaju takvog scenarija, koji nitko ne želi, ali koji se nikako ne može isključiti.

Istodobno, Europski parlament i Vijeće postigli su sporazum da se britanskim državljanima nakon brexita omogući ulazak u EU bez viza, pod uvjetom da britanske vlasti osiguraju recipročnu mjeru za građane 27 zemalja članica bez ikakve diskriminacije.

U slučaju da dođe do brexita bez dogovora, odluka o oslobađanju od vizne obveze počela bi se primjenjivati u ponoć, 12. travnja ove godine.

U slučaju uređenog brexita, odnosno izlaska sa sporazumom o razdruživanju, ta bi se odluka počela primjenjivati nakon isteka prijelaznog razdoblja, koje je predviđeno u tom sporazumu. (Hina)

Foto/Pierre Moscovici/Twitter

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI