EU o brexitu: “Nije vjerojatno da će doći do dogovora prije vikenda”

EU o brexitu: “Nije vjerojatno da će doći do dogovora prije vikenda”

Europska unija ne očekuje da će se do vikenda uspjeti ostvariti proboj oko brexita, kazali su diplomati i dužnosnici nakon što pregovori u Bruxellesu koje je u utorak vodio glavni britanski pregovarač nisu doveli do rezultata.

“Nije vjerojatno da će doći do dogovora prije vikenda”, rekao je jedan europski dužnosnik. “Pripremamo se na radni vikend”.

Diplomati špekuliraju da bi May, ako pregovarači tijekom vikenda postignu dogovor, mogla u ponedjeljak doći u Bruxelles kako bi mu dala političku potporu, dan uoči glasanja u britanskom parlamentu.

Razgovori između Europske unije i britanskih pregovarača oko brexita koji su okončani u utorak nakon više od tri sata trebaju se nastaviti u srijedu.

Dužnosnik EU-a izjavio je u utorak navečer da razgovori nisu dobro prošli, prenosi Reuters.

Ni jedna strana nije objavila nikakve komentare nakon sastanka, na kojem su sudjelovali pregovarač EU-a za brexit Michel Barnier i britanski tajnik za izlazak iz Unije Stephen Barclay te državni odvjetnik Geoffrey Cox.

Pregovarači su se sastali kako bi pokušali naći kompromis kojim bi se omogućilo da britanski parlament usvoji sporazum o razlazu i da se izbjegne šok brexita bez sporazuma.

Britanska premijerka Theresa May želi dobiti nova jamstva za brexit, u nadi da će sporazum koji je sklopila s EU-om biti usvojen u parlamentu 12. ožujka.

Ako ga zastupnici ponovno odbiju pred njih će staviti pitanje žele li izaći iz EU-a bez sporazuma, a ako i to bude odbijeno predložit će im “ograničenu” odgodu brexita nakon 29. ožujka, kada bi se trebala dogoditi najveća promjena britanske vanjske i trgovinske politike u više od 40 godina. (Hina)

Foto/AFP

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI