Barnier kaže da je EU spreman za odgodu Brexita, duljina će ovisiti o argumentima Britanaca

Barnier kaže da je EU spreman za odgodu Brexita, duljina će ovisiti o argumentima Britanaca

Europska unija nada se da će se međustranačkim razgovorima u Londonu skupiti većina u Donjem domu za nastavak Brexita te su spremni dati još više vremena za pregovore, izjavio je glavni pregovarač EU-a Michel Barnier.

Uoči europskog summita na kojem bi čelnici država članica trebali odlučiti hoće li Velikoj Britaniji dopustiti još jednu odgodu Brexita, Barnier je naglasio kako će duljina druge odgode nakon što prođe trenutni datum izlaska 12. travnja ovisiti o obrazloženju koje će premijerka Theresa May predstaviti.

“Duljina produljenja mora biti u skladu s razlozima zbog kojih je zatraženo”, rekao je u utorak na novinskoj konferenciji Barnier.

“Bilo koja odgoda mora imati svrhu. Duljina bi trebala biti razmjerna ciljevima koji se žele postići. Naš je cilj uređen izlazak iz EU-a. Brexit bez sporazuma nikada neće biti odluka Europske unije. Kako bi izbjegli izlazak bez sporazuma, Ujedinjeno Kraljevstvo treba pristati na sporazum”, rekao je Barnier.

Barnier se novinarima obratio nakon informiranja europskih ministara o stanju Brexita. Iako je EU već odbila zahtjev May za odgodu do 30. lipnja, iz Unije nisu voljni provesti najštetniji, nagli Brexit ovog petka.

Ministri su raspravljali o uvjetima Unije u slučaju duže odgode, koji uključuju i održavanje izbora za Europski parlament u svibnju te pristanak na “iskrenu suradnju”, odnosno nezanemarivanje važnih reformi i institucija Europske unije ako Ujedinjeno Kraljevstvo na dulji period ostane članicom EU-a.

“Sporazum o povlačenju nije otvoren za ponovne pregovore”, izjavio je Barnier, dodajući kako bi EU bila spremna ažurirati popratni nacrt deklaracije o budućnosti odnosa EU i UK ako pregovori May s oporbenom Laburističkom strankom završe prihvaćanjem carinske unije.

“Nadamo se i očekujemo kako će ovaj dijalog završiti pozitivnim rezultatima koji će napokon omogućiti da imamo pozitivnu većinu za sporazum o povlačenju”, rekao je Barnier.

Izaslanici EU-a u utorak će u 18 sati održati posljednji pripremni sastanak uoči summita europskih čelnika u srijedu u Bruxellesu. (Hina/Reuters)

Foto/Michel Barnier/Twitter

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI