Braniteljske udruge održale su prosvjed u Zagrebu protiv Alexandra Vučića

Braniteljske udruge održale su prosvjed u Zagrebu protiv Alexandra Vučića

Prosvjed protiv posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u ponedjeljak na Trgu bana Jelačića prošao je bez incidenata, a oko 1000 okupljenih bivših branitelja i udovica Domovinskog rata poručili su Vučiću da nije dobro došao u Hrvatskoj, te povicima “izdaja, izdaja” iskazali nezadovoljstvo njegovim posjetom i zabranom prosvjeda na Trgu sv. Marka.

Prosvjed se prvo trebao održati na Markovu trgu, gdje bi se nešto poslije 13 sati trebao pojaviti i Aleksandar Vučić kako bi se u Banskim dvorima susreo s premijerom Andrejom Plenkovićem. No policija nije dozvolila braniteljima dolazak na Markov trg.

“Mnogi su branitelji krenuli prema Markovu trgu već prije 9 sati, no policija ih nije pustila prema trgu, kažu da je to iz sigurnosnih razloga”.

Nakon toga nekoliko stotina članova braniteljskih udruga okupilo se na Trgu bana Jelačića, gdje su prosvjedovali protiv Aleksandra Vučića. Prosvjednici su, između ostalog, na razglas pustili Vučićev govor iz okupirane Gline 1995. godine.

Prosvjed je počeo u 10 sati pod velikim transparentom “Srbija mora odgovarati za genocid u Hrvatskoj i platiti ratnu odštetu”.

Umirovljeni general Željko Sačić, jedan od organizatora prosvjeda, izvijestio je nazočne da je njihov prosvjedni skup na Trgu sv. Marka zabranjen, iako su policiji uredno najavili skup.

Najavio je da će prosvjednici nakon skupa otići do Kamenitih vrata, do kuda mogu, kako bi se čuo i njihov glas. Nakon intoniranja hrvatske himne prosvjednici su povicima “Izdaja, izdaja” izrazili svoje nezadovoljstvo policijskim postupkom.

Na prosvjedu su se nosile hrvatske zastave, zastave HOS-a i HSP-a te županijskih Udruga branitelja.

Predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Rozalija Bartolić rekla je u petak na konferenciji za novinare da će prosvjedom “Istinom u budućnost” udovice i branitelji iskazati nezadovoljstvo Vučićevim posjetom jer smatraju da Hrvatska u Vučiću nema iskrenog i odgovornog sugovornika za rješavanje brojnih problema između dviju zemalja.

Među prosvjednicima su i saborski zastupnici HDZ-a Josip Đakić i Stevo Culej,te Mostov Miro Bulj.
Policija je potvrdila da je u koloni koja se uputila prema Trgu svetog Marka bilo više od 400 ljudi. Jedna osoba je privedena zbog sadržaja na transparentu, prenosi dnevnik.hr.

Autor/B.B./Foto/Totalno.HR
Uskoro fotogalerija…

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI