Medved za Večernji TV:  Braniteljske mirovine nisu u pitanju; Komemoracija neće biti na Bleiburgu već će se održati na Mirogoju

Medved za Večernji TV: Braniteljske mirovine nisu u pitanju; Komemoracija neće biti na Bleiburgu već će se održati na Mirogoju

Ministar hrvatskih branitelja i zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved, za Večernji TV. odgovarao je na pitanja o aktualnoj situaciji u Hrvatskoj, uštedama koje je njegovo ministarstvo učinilo te u kojem smjeru se planira ići u nastavku ove krize.

Ususret nadolazećim obljetnicama, pozvao je sve građane da u zajedništvu i molitvi ostanu doma uz prigodni program te da na svojim domovima izvjese državne stjegove i upale svijeće za naše poginule branitelje. Ministar Medved otkrio je i kako se traži rješenje da se nakon što je otkazana komemoracija na Bleiburgu ona održi u Hrvatskoj. Kazao je da je u kontaktu s Počasnim bleiburškim vodom i i kako će se komemoracija sigurno održati i to kako stvari stoje na Mirogoju.

Kao što smo najavili prošli tjedan, prvo nam slijedi 75. obljetnica u Jasenovcu. Delegacija Vlade predvođena s predsjednikom Vlade otići će i pokloniti se žrtvama u skladu s preporukama i okolnostima. Nakon toga slijedi 25 godina Bljeska, naše veličanstvene vojno-redarstvene operacije, koju ćemo također obilježiti dostojnu, ali u skladu s preporukama, odnosno s mogućnostima. Osmislili smo cijeli niz aktivnosti i sadržaja koji su usmjereni na prigodno obilježavanje, od čitanja imena naših poginulih branitelja, njih 51 koji su poginuli u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak koje će biti kod samog spomen-obilježja u Okučanima. Potom će biti specijalna emisija na HRT-u u trajanju od 2 sata, gdje će biti nekoliko ratnih zapovjednika, sudionika operacije Bljesak. Nakon toga će biti sveta misa iz crkve Sveta Mati Slobode koju će prevoditi vojni ordinarij, prenošena na HRT-u i navečer će biti prigodni filmovi. Isto tako slijedi nam 2. svibnja obilježavanje stradanja 12 hrvatskih policajaca u Borovu Selu. Taj program će u najvećoj mjeri nositi MUP.

Upitan kako komentira to što će ove godine prvi put nakon četiri godine u Jasenovcu biti na okupu predstavnici državnog vrha i žrtava, kazao je: “Primjereno je opet okolnostima, a s druge strane drago mi je da će se dostojanstveno obilježiti. Drago mi je da pokazujemo jedinstvo i nazočenjem na komemoraciji koja jest prilagođena okolnostima au kojima živimo, ali isto tako pokazuje našem narodu da smo jedinstveni i da se možemo nositi s ovim teretom u kojem živimo”.

Istaknuo je kako premijer i Vlada imaju apsolutnu podršku članova Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. “Predsjednik je vrlo jasno svima članova predsjedništva i vijeća prezentirao sve mjere koje je Vlada poduzimala i plan koji imamo za naredno razdoblje. Jednoglasna potpora predsjedniku potpore i Vladi od svih članova za sve što smo učinili i što se planira učiniti. Moramo podsjetiti da su to bile i pravodobne i odgovarajuće odluke. Veliki su izazovi stavljeni pred Vladu i ona se uspješno sa svim tim izazovima. U dva programa vezana uz potporu gospodarstvu, isto tako djelovanje sigurnosnog sustava, zdravstvenog sustava policije. Pa onda uslijed potresa u Zagrebu i okolici djelovanje svih sastavnica sustava domovinske sigurnosti. Vlada je, zaista, na najbolji mogući način odgovorila na sve te izazove i to je ono što su pozdravili svi članovi”, rekao je Medved.

Govoreći o uštedama, istaknuo je da je Vlada pristupila ozbiljno izazovima te da su ministarstva u prvom krugu rezova izdvojili preko 2 milijarde kuna za potporu realnog sektora. Na pitanje hoće li se u idućim koracima štednje unutar ministrstva razmišljati o smanjenju mirovina braniteljima ministar je kazao kako za sada te mirovine nisu u pitanju i da se one neće dirati. No, isto je tako i poručio kako je u kontaktu s braniteljskim udrugama i braniteljima svakodnevno, kako su branitelji uvijek bili prvi i da je spreman s njima i na takav razgovor ukoliko dođe do toga. No za sada za time, kazao je, nema potrebe. “Dakako da ćemo nastaviti s praćenjem stanja i da ćemo nastaviti s drugim koracima koji su vezani uz to. Što se tiče Ministarstva branitelja mi smo umanjili svoj limit za 77 milijuna kuna. To se prvenstveno odnosi na one aktivnosti i mjere koje se ne mogu provesti zbog okolnosti u kojima živimo. Najveći iznos je iz programa memorijalnog centra Vukovar zbog nemogućnosti dolaska učenika u posjet centru. Branitelji su uvijek bili uz svoj narod i uvijek su bili prvi. No trenutno u skladu s mogućnostima, a i predsjednik Vlade je u nekoliko navrata rekao da se mirovine neće dirati. Mi se ovdje bavimo analizom proračunskih stavki koje su vezane uz čitav niz drugih aktivnosti i programa. U skladu s razinom broja oboljelih i trajanjem same krize, mi ćemo svaki resor u Vladi, svoje programe temeljito analizirati i pronalaziti sredstva koja ćemo stavljati na raspolaganje ministarstvu financija”, kazao je ministar.

Komentirao je slučaj solinskog vijećnika koji je pretukao suprugu naglašavajući da HDZ apsolutno osuđuje takve slučajeve. “Nažalost tih pojedinačnih situacija je bilo i po svemu sudeći bit će ih i ubuduće. Ono što je bitno je prije svega stav predsjedništva HDZ-a i predsjednika stranke Andreja Plenkovića, a to je nulta stopa tolerancije i apsolutna osuda. I ovo postupanje prema tom gospodinu je jasan pokazatelj na koji način HDZ postupa i kako će i ubuduće postupati prema tim i takvim slučajevima”,  rekao je Medved u razgovoru za Večernji TV.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/ministar-medved-o-ustedama-i-mogucem-smanjenju-mirovina-branitelja-1396162 – www.vecernji.hr

Izvor/ Večernji list/ Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI