Simpozij stručnjaka koji pružaju skrb hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata, zakonski okvir i EU projekti

Simpozij stručnjaka koji pružaju skrb hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata, zakonski okvir i EU projekti

Ministarstvo hrvatskih branitelja 17., 18. i 19. svibnja 2018. godine organizira „Simpozij stručnjaka koji pružaju skrb hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata, Zakonski okvir i EU projekti“ u sklopu provedbe EU projekata “Jačanje kapaciteta stručnjaka koji pružaju psihosocijalnu skrb za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata – Faza 1″ i „Stručno usavršavanje djelatnika Ministarstva hrvatskih branitelja“.

Uvodnim obraćanjima okupljenima, simpozij su otvorili ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar uprave Lovro Kuščević te predsjednik odbora za branitelje Grada Zagreba Miodrag Demo.

Ministar Medved je u svom obraćanju rekao kako Ministarstvo hrvatskih branitelja intenzivno radi na promicanju i zaštiti prava i interesa hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Naglasio je i to kako je primjena novog Zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji u punom jeku te je dodao: „Zakonom smo nastojali odgovoriti na sve poteškoće uočene u postojećem sustavu skrbi za braniteljsku i stradalničku populaciju te na nove izazove, s ciljem poboljšanja kvalitete života najzaslužnijih za stvaranje suverene i samostalne Republike Hrvatske.”

Ministar uprave Lovro Kuščević je pozvao sve urede državne uprave da budu na raspolaganju te naglasio da svi službenici i dužnosnici u Hrvatskoj imaju trajnu zadaću biti na raspolaganju hrvatskim građanima i pomoći im u ostvarenju njihovih prava i u realizaciji njihovih projekata, a naročito hrvatskim braniteljima koji su sol našeg naroda. Ministar Kuščević je dodao da je na ovom Simpoziju prisutno nekoliko ministarstava s ciljem da se pokaže zajedništvo hrvatske Vlade u provedbi Zakona o hrvatskim braniteljima.

Predsjednik Odbora za branitelje Grada Zagreba Miodrag Demo se zahvalio ministru Medvedu rekavši kako se donošenjem novog Zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, hrvatski branitelji nemaju čega bojati u budućnosti.

Ciljevi ovog Simpozija su analizirati načine primjene Zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji te osigurati jedinstveno postupanje nadležnih tijela u njegovoj primjeni, analizirati dostupne mogućnosti koje pružaju EU fondovi za hrvatske branitelje i stradalnike iz Domovinskog rata u razdoblju do 2020. te informirati o novim mogućnostima do 2030. godine, analizirati dostupne mogućnosti plasmana i promocije proizvoda zadruga hrvatskih branitelja kao i korištenje mjera za braniteljske zadruge i OPG-ove te provesti prezentacije i radionice za jačanje kapaciteta stručnjaka koji braniteljskoj i stradalničkoj populaciji pružaju psihosocijalnu skrb.

Predavanja i prezentacije će, tijekom tri dana simpozija, održati predstavnici ministarstava hrvatskih branitelja, uprave, poljoprivrede, zdravstva, regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Osim predstavnika ministarstava, predavanja i prezentacije će održati i predstavnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Zavoda za vještačenje i profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, Gradskog ureda za branitelje Grada Zagreba, Nacionalnog centra za psihotraumu, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, Doma hrvatskih veterana te tvrtki Podravka d.d. i Pevec d.d.

Foto/Ministarstvo hrvatskih branitelja

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI