Hrvatski branitelji – referendum za opoziv predsjednika Milanovića!? Ovo je 21. stoljeće, a ne stoljeće Nerona!

Hrvatski branitelji – referendum za opoziv predsjednika Milanovića!? Ovo je 21. stoljeće, a ne stoljeće Nerona!

Vrijeđanje i omalovažavanje hrvatskih branitelja te udruga proisteklih iz Domovinskoga rata izravno su kršenje Ustava Republike Hrvatske. U posljednjih nekoliko tjedana to izravno čini predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. Jasno stoji u Ustavu Republike Hrvatske, u Glavi I. Originalne osnove u kojima između ostaloga piše: “Na povijesnoj prekretnici odbacivanja komunističkog sustava i promjene međunarodnog poretka u Europi, hrvatski je narod na prvim demokratskim izborima (1990.) slobodno dao volju za potvrdom svog tisućgodišnjeg državnog identiteta. Novim Ustavom Republike Hrvatske (1990.) i pobjedom u Domovinskom ratu (1991. – 1995.) hrvatski je narod izrazio odlučnost i spremnost uspostaviti i sačuvati Republiku Hrvatsku kao neovisnu i neovisnu, suverenu i demokratsku državu.”

Može se nekome sviđati ili ne sviđati,  ali svako potkapanje žrtve Domovinskoga rata potkapa se temelje hrvatske samostalnosti i njezin Ustav, pa tako i Zoran Milnaović svojim izjavama o HOS-ovcima koji su bili regularna vojska u obrambenom Domovinskom ratu, udara poput nedavnoga potresa u državne temelje. Nakon uvredljive izjave u Jasenovcu da Spomen ploču poginulim “treba maknuti, negdje baciti, jer nema veze s Domovinskom ratom”, kojom je uvrijedio HOS-ovce i njihove obitelji, bijegom iz Okučana s obljetnice obilježavanja Bljeska, predsjednik Zoran Milanović uvrijedio je sve hrvatske branitelje. Predsjednik Milanović je napustio Okučane kazavši da je vidio “jednog sudionika koji treba položiti vijenac, a imao je odoru s grbom ‘Za dom spremni’, u čemu ne želi sudjelovati”. I otišao sa svečanosti dodajući da je to “gaženje žrtava i sjećanja na ovaj događaj”.

Nadalje u Ustavu jasno stoji: „Poštujući, slobodnim izborima, odlučnu volju hrvatskog naroda i svih građana, Republika Hrvatska oblikuje se i razvija kao suverena i demokratska država u kojoj se jamče i jamče ravnopravnost, slobode i prava čovjeka i građanina, te se promiče njihov gospodarski i kulturni napredak i društvena dobrobit.“ Unatoč tome što su se hrvatski branitelji najviše suočavali i borili za slobodu protiv onih koji su nosili petokraku, branitelji ne bacaju partizanske ploče i ne ruše spomenike. Ponašaju se civilizacijski, za razliku od predsjednika Milanovića koji bi bacao i uništavao spomenike mrtvima na čijoj krvi i kostima počiva suvremena demokracija. Na primjer, kako bi izgledalo da se sruši Dioklecijanova palača? Povijest jako dobro opisuje tko je bio Dioklecijan? Ili, možda Milanović ima uzora u rimskom caru Neronu?  Možda mu je uzor francuski kralj Luj XIV. koji je izrekao svoju poznatu rečenicu: “Država to sam ja” (“L’état c’est moi”) obraćajući se pariškom parlamentu.

Dovoljno se prisjetiti prosvjeda hrvatskih branitelja, nelegalnog prisluškivanja (non peiper), slanja policije na hrvatske ratne vojne invalide? To je narod očito zaboravio, a uljezi su pomogli vratiti gologa cara (Milanovića) na tron!

Ipak smo u stoljeću strune, stoljeću frekvencije, vala i digitalizacije, a ljudski um hrvatskoga naroda kao da je ostao zamrznut – iako su cara već jednom vidjeli gola!

Osobno svjedočim, na Sljeme sam doveo dečke, ročnike koji su pobjegli iz JNA, precizno iz Osijeka, jer sam bio u kontaktu s bratićem pokojnim Draženkom Sliškovićem i organizirao sam im bijeg i prebacivanje. Tadašnja JNA prebacivala je vojsku iz Gornjega Milanovca, preko Tuzle do Osijeka…  Doveo sam ih na Sljeme, a pokojni Gento Međugorac mi je rekao: „Nemam više oružja, vodi ih gdje ima, ali pazite se, poubijat će vas“? I kamo s njima, ili ode glava ili je spašavaj, odgovori Milanoviću? Petokraka je tukla sa svih strana! Nitko u Zagrebu nije vidio niti jednu kokardu, niti na plitkoj bojišnici Like, niti u Zadarskom zaleđu, ni na južnom bojištu.

Snagu zajedništva, oprosta i pomirbe shvaćali su hrvatski branitelji i prihvaćali jedni druge, nitko nije bio isključiv. Prihvaćalo se dragovoljce i one koji su se priključivali iz JNA, i one iz milicije i HOS-a, i nacionalne manjine, strance…. Svi su dobro došli, jer to su temelji hrvatske države, a ne isključivost. Sinovi partizana i ustaša stali su jedan drugome uz rame, nisu se vraćali u prošlost, nego su gradili hrvatsku budućnost. Zašto ‘Car’ vrti prošlost kad nije gradio budućnost?

  1. Osnovne odredbe Ustava Republike Hrvatske kažu, Članak 1. „Republika Hrvatska jedinstvena je i nedjeljiva demokratska i socijalna država. U Republici Hrvatskoj vlast dolazi od naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih i ravnopravnih građana. Narod vrši svoju moć izborom svojih predstavnika i izravnim odlučivanjem.“ No u Ustavu postoji Članak 86. koji govori o referendumu, gdje u četvrtom odjeljku stoji: „O referendumu odlučuje većina glasača koji su glasali, pod uvjetom da je referendumu pristupila većina od ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj. Odluka donesena na referendumu je obvezna. Referendum donosi zakon.“

Hrvatski branitelji, neka ih četvrtina iziđe sa svojim obiteljima na referendum i „car ostaje bez odjeće“.

Zar nije tužno da se u Republici Hrvatskoj, od predsjednika pa naniže, ne govori o Europskoj rezoluciji o osudi totalitarnih sustava. Fašizam i komunizam dva istovremena zla!

Piše: Vlado Čutura, hrvatski branitelj/ FOTO: Screenshot

“Mišljenja iznesena u kolumnama ili otvorenim pismom (kritikama) osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Totalno HR.”

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI