Božinović: Završavamo fazu u kojoj je bilo važno sačuvati ljudske živote; Počinje faza suživota s koronavirusom

Božinović: Završavamo fazu u kojoj je bilo važno sačuvati ljudske živote; Počinje faza suživota s koronavirusom

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović u središnjem Dnevniku HRT-a govorio je o prvoj fazi popuštanja mjera, te je rekao, da računaju na svijest građana, jer da nema samodiscipline koju su građani već pokazali, nikakve mjere ne bi pomogle i da počinje faza suživota s koronavirusom.

Završavamo fazu u kojoj je bilo važno sačuvati ljudske živote, da ne dođe do eksponencijalnog rasta broja oboljelih i opterećenja zdravstvenog sustava. Sada počinje faza suživota s koronavirusom, on je tu. Očekujemo da će u ovoj fazi građani i dalje držati distancu, kako bi se umanjila mogućnost širenja virusa, rekao je ministar Božinović.

Na pitanje gdje vide najveći izazov – jesu li to trgovine, škole, vrtići ili javni prijevoz, ministar odgovara: Teško je to reći, zato se i ide etapno, kako bi se vidjelo je li neka mjera ta koja utječe na rast oboljelih, naglasio je Božinović.

Kontrole će biti, uglavnom po dojavama, prije svega u trgovinskim i drugim objektima. Jasno je da je nemoguće kontrolirati sve, i ne treba to raditi. Računamo na svijest građana, jer da nema samodiscipline koju su građani već pokazali, nikakve mjere ne bi pomogle,  poručio je ministar.

Znamo da je jedan od glavnih faktora širenja virusa kretanje ljudi, a s obzirom na skraćeno radno vrijeme trgovina očekuje se veće kretanje. Postoje brojne institucije koje nisu radile, i vrijeme koje je pred nama dovest će do toga da sve više možemo popuštati, kaže Božinović.

Na pitanje oko rada za vrijeme praznika i blagdana ministar kaže: Zna se što supraznici i blagdani, 1. svibnja je neradni dan i ne radi se, rekao je Božinović.

Božinović kaže, da se na detaljnim preporukama stalno radi, a HZJZ će izraditi te preporuke, pravila će biti dostupna na svim stranicama Stožera i HZJZ-a, a ono što bude nejasno uvijek će se moći pitati. Glavna pravila su okvir po kojem svi trebaju raditi, kaže ministar.

Ministar se nada da neće doći do pogoršavanja epidemijološke situacije: znamo što se sve moći kada smo prisiljeni ići što se sve može zatvoriti, jer to je neizbježno ako dođe do pogoršanja. Svi moramo dati sve od sebe, držati se uputa, ne dopustiti virusu da nas iznenadi i ići prema normalizaciji, poručio je ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Božinović.

Autor/ Totalno.hr/ Izvor/ HRT/ Foto: Screenshot

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI