Božinović zatražio izvješće o privođenju novinara Duhačeka

Božinović zatražio izvješće o privođenju novinara Duhačeka

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u utorak da je od glavnog ravnatelja policije zatražio izvješće o slučaju privođenja i uhićenja novinara Indexa Gordana Duhačeka pritom  odbacivši tvrdnje da Vlada ograničava medijske slobode ili zastrašuje novinare.

“Zatražio sam kompletno izvješće od glavnog ravnatelja policije sa svim činjenicama vezanim za taj slučaj i kada ga budem dobio dat ću vam ga javno”, izjavio je Božinović na marginama međunarodne konferencije “Domovinska sigurnost i upravljanje u krizama”.

Dodao je da će tada moći odgovoriti i na pitanje kako je moguće da je Duhaček dobio informaciju od policije da može putovati, a potom je uhićen u zračnoj luci.

Božinović je ponovio da Duhaček nije uhićen zbog objave na Twittera već zbog toga što se nije odazvao na poziv policije, a na pitanje novinara je li moguće da ga je policija neistinito informirala kazao je kako u to ne želi vjerovati.

Upitan zašto je novinar cijeli dan zadržan u policiji pojasnio kako je to uobičajen postupak. “Ne znam koliko je gospodin proveo u smislu zadržavanja u policijskoj postaji. Ono što mi je objašnjeno, to je postupak kakav se provodi prema bilo kojem građaninu Republike Hrvatske, dakle, nikakve razlike u odnosu na postupanje policije u takvim slučajevima nema”, rekao je Božinović .

Na upit zašto policija ne reagira kad se na društvenim mrežama piše “ZDS”, a reagira na satiru i vrijeđanje policije ministar je poručio da to nije točno. “Policija reagira i to nije točna informacija. Policija ne prati posebne profile, ali kad dobije informaciju, onda reagira ako smatra da postoji sumnja na počinjenje nekog prekršaja, reagira prema prekršajnom sudu. Prekršajni sud u konačnici donosi odluku o tome je li prijava bila opravdana ili nije”, kazao je ministar i istaknuo da Vlada ne ograničava medijske slobode niti zastrašuje novinare.

“Htio bih naglasiti da kada govorio o radu ove Vlade nema govora o ograničavanju bilo kakvih medijskih sloboda ili zastrašivanju novinara. Samo ove godine imali smo tri kaznene prijave vezano za kazneno djelo prema novinarima i sve tri su riješene. Policija radi profesionalno i svatko u tom sustavu, kojeg zovemo i represivan ako baš hoćete, ima svoj dio nadležnosti”, naglasio je.

Ministar unutarnjih poslova osvrnuo se i na Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ocijenivši kako nema razloga da se obraća međunarodnim institucijama, a na upit hoće li dostaviti dokumentaciju ako to zatraže međunarodne institucije odgovorio da to nije posao međunarodnih institucija.

“Radi se o tome da i danas sigurno netko putuje izvan RH i kao što je kazao predsjednik Sabora vjerojatno bi odmah jednu kopiju trebalo raditi za Povjerenstvo. Činjenica je da svi koji smo putovali nismo potrošili niti jednu kunu iz državnog proračuna. Radi se o tome što različito iščitavamo što bi bila zakonska nadležnost Povjerenstva. Mi smatramo da to nije njihova zadaća”, odgovorio je Božinović na pitanje o zahtjevu Povjerenstva za dostavom domumentacije.

Komentirao je i sastanak Predsjedništva HDZ-a poručivši kako uoči predsjedničkih izbora treba “staviti glave na kup i svi učiniti sve što se može kako bi se ostvario željeni rezultat”.

“Podizanje kohezije na višu razinu je logično u predizbornom vremenu”, zaključio je Božinović  i dodao kako na sastanku nije bilo riječ o sankcijama za Miru Kovača. (Hina)

Foto/ Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI