Ministar Božinović i Mektić o jačanju suradnje i upravljanju migracijama

Ministar Božinović i Mektić o jačanju suradnje i upravljanju migracijama

Ministar unutarnjih poslova RH dr. sc. Davor Božinović održao je 23. veljače 2018. godine u Slavonskom Brodu radni sastanak s ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine Draganom Mektićem. Na sastanku je razmotrena sigurnosna suradnja, posebno sigurnost granica i upravljanje migracijama, nova Strategija proširenja EU-a te priprema Republike Hrvatske za pristupanje Schengenskom prostoru.

Aktualno stanje na granici ocijenjeno je stabilnim. S obzirom da je posljednjih tjedana zamjetan blagi porast broja nezakonitih migranata koji iz Bosne i Hercegovine dolaze u Republiku Hrvatsku, ministri su raspravili mogućnost jačanja bilateralne policijske suradnje, uključujući nastavak i jačanje suradnje tijekom predstojeće turističke sezone.

Dogovorena je daljnja provedba mješovitih policijskih ophodnji uz državnu granicu koje Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina provode od 2008. godine temeljem Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o suradnji u nadzoru državne granice predaji i prihvatu osoba kojih je ulazak ili boravak nezakonit te sukladno Protokolu između Ravnateljstva policije Republike Hrvatske i Granične policije Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine o provedbi mješovitih ophodnji uz zajedničku državnu granicu.

Uzimajući u obzir važnost učinkovitog upravljanja migracijskim kretanjima, ministri su razgovarali o važnosti primjene Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o predaji i prihvatu osoba kojih je ulazak ili boravak nezakonit i Protokola o provedbi readmisijskih sporazuma te njihovu ujednačenu primjenu na svim dijelovima granice.

Ministri su pozdravili Strategiju proširenja EU-a koja je objavljena 6. veljače 2018. godine i članstvo zemalja jugoistočne Europe u Europskoj uniji te se složili o važnosti dodjele statusa kandidata Bosni i Hercegovini. Ministar Božinović potvrdio je potporu Republike Hrvatske europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine te spremnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske da pruži svu potrebnu pomoć institucijama Bosne i Hercegovine u ispunjavanju kriterija za članstvo u EU. U tom smislu dogovoren je nastavak prijenosa hrvatskih iskustava u procesu europske integracije. Ministri su podržali inicijativu iz Strategije proširenja o jačanju suradnje u području sigurnosti, koja uključuje pojačanu suradnju u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, terorizma, nasilnog ekstremizma te sigurnost granica i upravljanje migracijama.

Ministar Božinović izvijestio je o pripremi hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine koje će uz gospodarski rast, razvoj i povezivost poseban naglasak staviti na politiku proširenja EU-a i sigurnosna pitanja. Zaključno su ministri razgovarali o tijeku priprema za članstvo Republike Hrvatske u Schengenskom prostoru te dogovorili nastavak suradnje u svim pitanjima od zajedničkog interesa, priopćeno je iz MUP-a.

Foto/MUP

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI