Božinović: Ukidanje viza za SAD je veliko priznanje za Hrvatsku

Božinović: Ukidanje viza za SAD je veliko priznanje za Hrvatsku

Ukidanje viza hrvatskim državljanima za putovanje u SAD iz poslovnih i turističkih razloga veliko je priznanje za Hrvatsku, ocijenio je u subotu hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Ovo je veliko priznanje za Hrvatsku”, kazao je novinarima Božinović nakon razgovora s otpravnikom poslova u američkom veleposlanstvu Markom Flemingom.

Posebno se zahvalio veleposlanstvu SAD-a koje je u “vrlo važnim trenucima”, poput pristupanja Hrvatske EU-u i NATO-u, “odigralo veliku ulogu”.

Božinović je kazao da se na ukidanju viza za hrvatske državljane “naporno radilo već nekoliko godina”, što je uključivalo povezivanje baza podataka, suradnju s Ministarstvom domovinske sigurnosti, agencijama zaduženima za borbu protiv terorizma, borbu protiv organiziranog kriminala itd.

“Naši građani mogu od danas putovati u SAD bez vize. To smo obećali na početku mandata i ispunili. Zahvalan sam svim institucijama koje su sudjelovale, posebna zahvala ide Veleposlanstvu
SAD-a u Hrvatskoj”, kaže Božinović. Dodaje da su zbog pandemije morali biti vrlo inventivni pa su i međudržavni sporazumi potpisivani online.

“Nismo se zaustavili na ovome, u bliskom smo kontaktu s Ministarstvom domovinske sigurnosti i mogu reći da će RH biti jedna od rijetkih država koja će ući u program Global Entry, a to znači da će naši državljani moći prolaziti kroz granične prijelaze u SAD-u na privilegiran način, bez kontrole. To je način koji SAD daje samo državama u čije institucije imaju veliko povjerenje.

UzNjemačku, Švicarsku i Veliku Britaniju, Hrvatska će biti 4. europska zemlja koja će ući u Global Entry”, rekao je ministar.

Fleming: Ovo je jako dobar dan za američko-hrvatske odnose

“Ovo je jako dobar dan za američko-hrvatske odnose”, kazao je Fleming.

“Želimo više Hrvata u SAD-u”, dodao je.

Da bi neka država ušla u program izuzeća od viza (VWP), mora ispuniti kriterije iz sfere borbe protiv terorizma, provedbe zakona, imigracije, sigurnosti dokumenata kao i upravljanja granicom, a postotak odbijenih viza mora biti ispod 3 posto, što je Hrvatska ispunila tek nedavno.

Prijave za ulazak u SAD putem ESTA-e mogu se podnijeti u bilo koje vrijeme prije putovanja, no Ministarstvo domovinske sigurnosti preporučuje putnicima da zahtjev podnesu što prije moguće, a najmanje 72 sata prije puta.

Izvor: Hina /Vlada/ Foto: Totalno/ MUP

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI