Božinović: U tijeku kriminalističko istraživanje zbog pucnjeva u pograničnom području

Božinović: U tijeku kriminalističko istraživanje zbog pucnjeva u pograničnom području

Ministar unutarnjih poslova (MUP) Davor Božinović izvijestio je da je u tijeku kriminalističko istraživanje koje bi trebalo rasvijetliti okolnosti pucnjave s teritorija BiH kojoj su u srijedu svjedočili policajci na graničnom području kod Rakovice nakon što su grupu migranata spriječili u ulasku u Hrvatsku.

”Policijski službenici koji rade na zaštiti granice čuli su pucnjeve”, kazao je Božinović u četvrtak nakon sjednice vlade dodajući da se istraživanje jesu li bili ugroženi. “Najvažnije je da nitko nije ozlijeđen”, dodao je.

Karlovačka policija ranije je priopćila da su policajci, koji su skupinu migranata spriječili u ulasku u Hrvatsku, svjedočili pucnjevima na graničnom području u mjestu Koranski Lug kod Rakovice.

Ministar je ocijenio da je u posljednjih nekoliko tjedana pojačan pritisak ilegalnih migranata te dodao kako policija primjećuje nervozu među krijumčarima i migrantima s druge strane granice.

Rekao je da hrvatska policija stupila u kontakt s policijom BiH koja, prema preliminarnim informacija, nije ništa čula ni primijetila, a moguće je da nije niti bila na tom području.

Upitan za moguće propuste policije BiH, Božinović je ocijenio da bi pojačan broj ilegalnih pokušaja prelaska granice bio manji kada bi s druge strane postojala “aktivnija djelatnost policije”.

Radimo na vanjskoj, ali i unutarnjim granicama EU

Podsjetio je da, primjerice, sa slovenskim kolegama, hrvatska policija ima svakodnevne zajedničke ophodnje kojih je puno manje u slučaju BiH.

Iznio je i podatak da je od početka godine više od 22.000 migranata hrvatska policija spriječila da iz Hrvatske uđu u Sloveniju. “Radimo i na vanjskoj granici EU, ali i na unutarnjim granicama”, poručio je Božinović.

Na pitanje hoće li se policija zbog povećanog pritiska migranata dodatno pojačavati, ministar je odgovorio da je hrvatska policija po brojčanom stanju, opremljenosti i uvježbanosti jedna od najjačih graničnih policija u Europi.

Najavio je i da će na temu pojačanog pritiska migranata razgovarati idući tjedan u Bruxellesu na sastanku Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove.

Ministar se dotaknuo i slučaja u Osijeku gdje je u četvrtak od ozljeda zadobivenih iz službenog policijskog pištolja smrtno stradala 21-godišnjakinja.

Kazao je kako nije upoznat s detaljima, osim da je na mjestu događaja pronađen službeni pištolj koji pripada policajcu koji je u tom trenutku bio u stanu u kojem je djevojka stradala. Je li riječ o ubojstvu, Božinović nije htio nagađati.

Policija i državno odvjetništvo surađuju bez obzira je li izabran šef određene institucije

Božinović je, upitan ima li podjela unutar HDZ-a oko šefa Uprave HEP-a Frane Barbarića zbog njegove bespravne gradnje, odgovorio kako podjele unutar stranke nije primijetio.

Upitan je li alarmantno za državu da se nitko nije prijavio na natječaj za ravnatelja Uskoka Božinović je kazao da je “u svakom slučaju dobro da se važne institucije ekipiraju u skladu sa zakonom i da svi dužnosnici budu ljudi koji su izabrani u zakonitoj proceduri. Dodao je da se suradnja državnog odvjetništva i policije odvija neovisno o tome je li u danom trenutku izabran šef određene institucije.

O slučaju osuđenog silovatelja pasa koji nije u Hrvatskoj, a nastupa mu apsolutna zastara kaznenog progona, Božinović je rekao da mu to nije drago, ističući da je policija sve što je u tom slučaju trebala učiniti “napravila vrlo promptno i u rokovima”.

Izvor/ Hina/ Foto: Screenshot/ Ilustracija/ Totalno HR/

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI