Božinović u Glini: Vlada posvećena sjećanju na žrtvu hrvatskih redarstvenika i svih hrvatskih branitelja

Božinović u Glini: Vlada posvećena sjećanju na žrtvu hrvatskih redarstvenika i svih hrvatskih branitelja

Svaki spomen snaga MUP-a, specijalaca iz Lučkog, od tih prvih dana pa do kraja rata unosio je nemir strah, nerijetko i paniku u agresorske redove. Njihova je velika zasluga što početkom rata, 1991. godine Hrvatska nije bila pobijeđena. Njihova uloga je nezamjenjiva i predstavlja jedan od potpornih stupova na kojima se stvarala hrvatska vojska i obranila hrvatska država”, rekao je Božinović u subotu Glini, u povodu 30. obljetnice tog, za noviju hrvatsku povijest važnog događaja obrane od srpskog agresora.

Odana je i počast jednom od heroja iz policijskih redova, Tomislavu Romu, koji je kao pričuvni policajac prilikom napada teško ranjen i ubrzo je umro, rečeno je na svečanosti obilježavanja. To je bila prva policijska žrtva na području Banovine, te prva žrtva nakon proglašenja hrvatske suverenosti.

Njegovih 14 kolega tada je na prevaru zarobljeno i odvedeno u zloglasni kninski logor. Samo nešto kasnije u Glinu je ušla Antiteroristička jedinica Lučko, s pripadnicima PU sisačko-moslavačke i ZNG-a, koja je oslobodila policijsku postaju i uži dio Gline.

“Napad pobunjenih Srba na policijsku postaju u Glini, prije 30 godina, 26. lipnja 1991., dan nakon proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske, bio je prvi oružani napad na institucije suverene hrvatske države, a policajci su bili prvi heroji obrane od agresora”, kazao je Božinović.

“U tim danima jedan od simbola hrvatske države bile su upravo policijske postaje, pa su zato i toliko smetale. Otud ta silina udara na policiju, ali i silina otpora agresoru, koja se stvarala u policijskom sustavu. Od prvih policijskih postrojbi su stvorene visoko motivirane i osposobljene postrojbe, koje su se ravnopravno suprotstavljale vojnoj sili”, istaknuo je ministar Božinović.

Potpredsjednik Vlade Božinović naglasio je kako je ova Vlada posvećena sjećanju na žrtvu prvih hrvatskih redarstvenika i svih hrvatskih branitelja.

Uz Božinovića, obilježavanju 30. obljetnice su uz branitelje i mještane Gline te obitelji poginulih branitelja nazočili, glavni ravnatelj policije Nikola Milina sa čelnicima ustrojstvenih jedinica Ravnateljstva policije i načelnicima policijskih uprava, državni tajnik i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja g. Špiro Janović, glavni inspektor obrane i izaslanik ministra obrane general pukovnik Drago Matanović, posebni savjetnik ministra general Mladen Markač, predstavnici specijalne policije i Antiterorističke jedinice Lučko, na čelu sa zapovjednicima Alenom Klabotom i Matom Bilobrkom, načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Luka Pešut sa svojim suradnicima, župan Sisačko-moslavačke županije, Ivan Celjak, gradonačelnik Grada Gline, Ivan Janković, biskup sisački mons. dr. Vlado Košić, fra Frane Musića, biskupski vikar za pastoral MUP-a, predstavnici nadležnih državnih tijela i tijela lokalne i područne samouprave, predstavnici ustanova, institucija, udruga i organizacija, predstavnici sudionika 14. Atletskog Memorijala „Tomislav Rom“ te predstavnici medija.

Svečani program započeo je padobranskim skokom pripadnika ATJ Lučko koji je sa sobom nosio hrvatski stijeg, a za vrijeme trajanja skoka pročitana je povijesti o početku oružanog otpora srpskom agresoru na glinskom području uz izvedbu skladbe Policijske klape sv. Mihovil. Zajedničkom koračnicom do Spomenika „Suza“ te izvedbom Himne policijske klape “Sveti Mihovil” upriličena je ceremonija podizanja zastave Republike Hrvatske.

Autor/ Totalno/ Izvor/ MUP/ VLADA RH/ Foto: PU sisačko-moslavačka

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI