Božinović svečano otvorio Sportske igre mladih u Prelogu

Božinović svečano otvorio Sportske igre mladih u Prelogu

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović, kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, posjetio je Međimursku županiju i grad Prelog te svečano otvorio 24.Plazma Sportske igre mladih, najveću sportsku manifestaciju u Europi koja godišnje okuplja više od 200 tisuća sudionika, priopćilo je u petak Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP).

Sportske igre mladih godišnje okupljaju više od 200 tisuća sudionika, i to u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, koji se natječu u 10 sportskih disciplina: nogometu, uličnoj košarci, rukometu, tenisu, odbojci, odbojci na pijesku, stolnom tenisu, malom nogometu te graničaru i atletici.

Ministar Božinović paljenjem plamena otvorio je Sportske igre mladih, a otvaranju su prisustvovali i predsjednik Plazma Sportskih igara mladih Zdravko Marić, veleposlanik Sjedinjenih američkih država Robert Kohorst, veleposlanica Srbije Mira Nikolić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za šport Tomislav Družak, zastupnik u Hrvatskom saboru i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, gradonačelnik grada Preloga Ljubomir Kolarek te članica uprave INA – službenog pokrovitelja otvorenja Barbara Dorić.

“Nama starijima nedostajalo je čuti i vidjeti sliku i žamor dječje igre. Radostan sam i ponosan što smo nakon svih nevolja koje smo prošli ovog proljeća uspjeli stati na noge i što su jedna od prvih događanja u ovom našem “novom normalnom” vaše Sportske igre mladih”, kazao je dopredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića sudjelovao na svečanom otvaranju Sportskih igara mladih.

Mladima je poželio da uživaju u igri, druženju i natjecanju i poručio: “Druženje je strahovito važno. Bit će vam sve jasnije kad odrastete i kad shvatite da nije važno što imate, nego koga imate u vlastitim životima.”

Božinović je kazao i kako se ovakvim manifestacijama širi poruka tolerancije, druženja i zdravog načina života, naglasivši da MUP tome pridonosi kroz brojne preventivne akcije.

“Ja sve nas podsjećam da je na današnji dan 2008. kao žrtva vršnjačkog nasilja život izgubio Luka Ritz. Takvi događaji nas svaki put iznova potresu i zbog toga moramo učiniti više kako bi preventivno djelovali na mlade ljude, pogotovo u njihovim formativnim godinama, kako bi ih naučili koje su prave vrijednosti u životu”, zaključio je ministar Božinović.

Predsjednik Sportskih igara mladih Zdravko Marić zahvalio je djeci i roditeljima na interesu svih ovih godina te gradu Prelogu koji je domaćin igara drugi puta u četiri godine, a posebnu je zahvalu uputio hrvatskoj vladi s kojom, kako kaže, odlično surađuju.

“Posebno se to izražava kroz dva programa Središnjeg državnog ureda za sport i MUP-a s kojim radimo puno edukativnih sadržaja. Od toga da djeci zaista pokušavamo objasniti, osim kroz samo natjecanje, koliko je bitno druženje i fair-play navijanje, do nacionalnog programa cestovne sigurnosti gdje isto jako puno radimo”, rekao je Marić.

Mladima je poželio da sljedećih mjeseci uživaju i da se potrude, kako bi na finalu u Splitu bili na razini prošlih godina.

Osim u Hrvatskoj, natjecanja su prije 12 dana počela i u Bosni i Hercegovini i Srbiji, tako da će i ove godine na natjecanjima sudjelovati ukupno oko 200 tisuća djece, a završnica međunarodnog natjecanja trebala bi se održati od 15. do 22. kolovoza.

Posjetitelje su u Sportskom parku Mladosti u Prelogu dočekale i mnogobrojne zabavne aktivnosti, ali i postav predstavnika Ministarstva unutarnjih poslova u sklopu kojega je pripremljeno niz preventivnih aktivnosti i animacijskih događanja ciljano usmjerenih na promicanje zdravih stilova života, razvoja prometne kulture kod mladih, kao i promicanje pozitivne kulture kod navijanja koja isključuje svaki oblik huliganizma, nasilja, diskriminacije i govora mržnje.
Policijska uprava međimurska pridružila se Sportskim igrama mladih sa svojim preventivnim aktivnostima uz prezentaciju Mobilnoga preventivnog centra policije. Kontakt policajci Policijske postaje Prelog u suradnji s policijskim službenicama za prevenciju iz Ureda načelnika Policijske uprave predstavili su mnogobrojnim zainteresiranim građanima preventivne projekte, programe i aktivnosti usmjerene na suzbijanje svih oblika kažnjivih ponašanja. U preventivne aktivnosti bilo je uključeno i oko 500 učenika nižih razreda osnovnih škola iz Preloga i okolice.

Informativni punkt prilikom otvaranja Igara posjetilo je i visoko izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske na čelu s potpredsjednikom dr.sc. Davorom Božinovićem. Ministar i ostali gosti razgledali su i upoznali se s mogućnostima specijaliziranog kombi vozila, kojim međimurski policajci obilaze naselja diljem Županije i provode preventivne aktivnosti, stoji u priopćenju MUP-a.

Foto: MUP

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI