Božinović: Stanje u pravosuđu tema za razgovor, ali ne i ucjenu

Božinović: Stanje u pravosuđu tema za razgovor, ali ne i ucjenu

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio je u četvrtak je li štrajk u pravosuđu tema za izvanrednu sjednicu rekavši da vode razgovore na racionalan način, a da se predsjednik Republike Zoran Milanović stavio u funkciju oporbe pred izvanrednu saborsku sjednicu čije će teme biti štrajk na sudovima i plinska afera u HEP-u.

Božinović je na pitanje bi li predsjednik Milanović trebao biti neutralan rekao: “Po meni je transparentnije da predsjednici, kako to postoji u nekim državama u svijetu koje nisu za usporedbu po demokraciji, ostanu u stranci”, odgovorio je dodajući da će oporba u Saboru ”ne po prvi puta govoriti ono što i predsjednik misli”.

”Sve plaće u pravosuđu i drugim državnim službama, pogotovo na nižim mjestima, su male i zbog toga smo kao Vlada po prvi krenuli riješiti problem plaća na sveobuhvatan način. Sve Vlade prije Vlade Andreja Plenkovića su toga bile svjesne. Mi krećemo u reguliranje toga, znamo da će to biti težak posao, ali se netko toga morao primiti”, istaknuo je.

”Vodimo razgovore na racionalan način i pokušavamo objasniti te sam siguran da akteri znaju za dobre namjere. Zašto to netko ne želi prihvatiti i zašto netko poput predsjednika Vrhovnog suda ulazi u političku arenu s političkim porukama?”, upitao se ministar?

Ocijenio je da je stanje u pravosuđu tema za razgovor, ali ne i za ucjenu.

”Ne možemo na ovaj način rješavati probleme. I sami ste bili svjedoci gdje on izvlači situaciju s policijom da bi imputirao premijeru ili nekome od nas da je poslao policiju na prosvjednike, na žene. To je čista manipulacija”, ustvrdio je Božinović.

”Ja sam mu odgovorio. Vas se ne smije ne pitati, vas ne smijemo ni informirati o tome, kao što sam ja učinio u pismu. Samo sam mu ukazao na činjenicu da je prošle godine 96 posto ljudi prijavljeni za nezakonito nošenje oružja pušteno da se brani sa slobode. Ne miješam se u odluku sudova, ali koju poruku mi šaljemo. Policija takve privodi, ali ih netko pušta”, rekao je ministar.

”Ne možete reći da policija koristi sigurnosni sustav kako se želi imputirati ovoj Vladi i onda se to prihvaća kao gotova činjenica i onda to nije politizacija nego šteta. Samo ti fali stranački amblem”, zaključio je Božinović.

Izvor/ Hina/ Foto: Screenshot/ Ilustracija

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI