Božinović očitao lekciju slovenskom premijeru Šarecu: “Pitanje hrvatskog članstva u Schengenu je prevažno pitanje, ne samo za hrvatsku i europsku, već i za slovensku sigurnost”

Božinović očitao lekciju slovenskom premijeru Šarecu: “Pitanje hrvatskog članstva u Schengenu je prevažno pitanje, ne samo za hrvatsku i europsku, već i za slovensku sigurnost”

Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske i međunarodni tajnik HDZ-a Davor Božinović reagirao je u subotu na izjave slovenskog premijera Marjana Šareca da je “Hrvatska još daleko od članstva u Schengenu”.

“Pitanje hrvatskog članstva u Schengenu je prevažno pitanje, ne samo za hrvatsku i europsku, već i za slovensku sigurnost. Vidite danas i sami vijesti koje dolaze iz Grčke, s te tzv. balkanske rute koja je potencijalno najmasovnija migratnska ruta u Europi”, rekao je Božinović piše N1.

“Hrvatska i slovenska policija dobro surađuju na granici i vjerujem da su slovenski građani zadovoljni onime što radi naša policija”, rekao je Božinović te dodao:

“Što se tiče dijela o našoj spremnosti, podsjetio bih da je Hrvatska krajem prošle godine predala dokument Europskoj komisiji u kojem stoji da smatramo da smo ispunili sve preporuke u svih osam područja. Komisija je u prvih par mjeseci 2019. potvrdila za pet poglavlja, u sljedećih par mjeseci očekujemo da će i za ostala tri”.

Na pitanje može li Slovenija uvjetovati hrvatski ulazak u Schengen s arbitražom, Božinović je rekao kako te dvije stvari nemaju veze jedna s drugom: “Ovo je važno pitanje sigurnosti. Sve države članice EU-a, pogotovo one koje su dalje na toj rutu, poput Njemačke i Austrije, visoko cijene ono što radi hrvatska policija”.

Nije želio komentirati informacije koje su proteklih dana izašle u slovenskoj javnosti, da je Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) prisluškivala slovenske političare.

“Siguran sam da će se SOA očitovati i ovoga puta, kao što se već očitovala o tim stvarima”, rekao je Božinović.

Podsjetimo, Slovenski premijer Marjan Šarec izjavio je u subotu da je Hrvatska još daleko od članstva u Schengenskom prostoru i ne isključuje mogućnost da njegova vlada pitanje slovenske potpore njezinu članstvu poveže s neriješenim arbitražnim sporom.

Izvor/N1-Hrvatska/Foto/Božidar Bebek

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI