Božinović s pravom kaže da je rad policije na visokoj razini, policija nikada nije bila tako uspješna od 2000. godine

Božinović s pravom kaže da je rad policije na visokoj razini, policija nikada nije bila tako uspješna od 2000. godine

Djelovanje policijskih odjela ključno je za održavanje reda i zakona u svakom društvu. Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović dao je izjavu ustvrdivši da je rad policije u Hrvatskoj na visokoj razini.

Izvješće Božinovića o radu hrvatske policije za 2022. donosi optimističnu ocjenu rada policije. Ministar Božinović tvrdi da su rezultati policije iz godine u godinu sve bolji, a policija nikada nije bila tako uspješna od 2000. godine. Njegovu procjenu potkrijepio je niz podataka. Stopa rasvijetljenosti kaznenih djela bila je treću godinu zaredom iznad 70 posto. Božinovićeva ocjena može biti prihvatljiva, jer je on ocjenjivao i rad policije na području organiziranog kriminala te je istaknuo problematiku prometa na cestama. Stopa kaznenih prijava povezanih s organiziranim kriminalom porasla je za 37 posto u prvih deset mjeseci ove godine. No, i na ovom području bilo je pozitivnih vijesti, pa je tako otkriven najveći laboratorij za proizvodnju kemijskih droga u povijesti Hrvatske, a u kojoj su prošle godine zaplijenjene značajne količine droge te je uhićeno jako puno osoba povezanih s tim kaznenim djelom. Dodatno, zabilježeno je 1108 prometnih nesreća više, ali je broj smrtno stradalih u prometnim nesrećama manji.

Po pitanju ilegalnih migracija Božinović kaže da je Hrvatska svjesna problema u drugim državama i jasno je što treba izbjeći, da tome nije tako Hrvatska danas ne bi bila jedna od najsigurnijih zemljama na svijetu.

Sveukupno, izvješće ministra Božinovića o radu policije za 2022. Saboru donosi detaljnu analizu rada policije na različitim područjima i optimističnu ocjenu rada policije. Buduća istraživanja trebala bi uključiti i stavove građana koji redovito komuniciraju s policijom. Osim toga, ovom je izvješću mogla pomoći detaljnija analiza izazova s ​​kojima se policija suočava, poput porasta stope kriminala, utjecaja na policijski rad te pitanja povezanih s korupcijom i zlouporabom ovlasti. Sveukupno, ovo izvješće daje pozitivan pogled na rad policije u Hrvatskoj, ali potrebna su daljnja istraživanja kako bi se razumjele nijanse rada policije i kako se ona može poboljšati kako bi bolje služila zajednici.

Tekst i foto: Božidar Bebek/ Totalno HR

 

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI