Božinović: RH neće slijediti preporuku EU-a u pogledu putovanja državljana SAD-a

Božinović: RH neće slijediti preporuku EU-a u pogledu putovanja državljana SAD-a

Hrvatska neće slijediti preporuku Europske unije koja je skinula Sjedinjene Američke Države s popisa sigurnih zemalja kada su u pitanju neobvezna putovanja tijekom pandemije koronavirusa, izjavio je u utorak hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Članice EU-a dogovorile su se u ponedjeljak da se s popisa covid sigurnih zemalja skinu SAD, Izrael, Kosovo, Libanon, Crna Gora i Sjeverna Makedonija, što znači da bi putnici iz tih zemalja trebali prolaziti strože granične kontrole, poput testova na koronavirus i karantene.

“Tu je riječ o preporuci. I prije je bilo situacija kada Hrvatska nije slijedila preporuke EU-a pa tako kada su u pitanju američki državljani neće ni ovoga puta. Mi znamo da nam Amerikanci uglavnom dolaze kao turisti što znači da su ispunili sve epidemiološke uvjete za dolazak”, rekao je Božinović u Bruxellesu, gdje je sudjelovao na sastanku ministara unutarnjih poslova država članica EU-a.

Božinović kaže da hrvatski epidemiolozi procjenjuju da američki državljani ne predstavljaju rizik za Hrvatsku, kao što to ne predstavljaju ni građani Izraela. (Hina)

Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI