Božinović: O Žalac još nisu raspravljala HDZ-ova tijela, ne vidim nikakva podmetanja bilo kome

Božinović: O Žalac još nisu raspravljala HDZ-ova tijela, ne vidim nikakva podmetanja bilo kome

Ministar unutarnjih poslova i međunarodni tajnik HDZ-a Davor Božinović izjavio je u petak da stranačka tijela još nisu raspravljala o izjavi ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac da joj netko podmeće unutar HDZ-a, te je istaknuo kako ne zna tko bi to mogao biti jer ne vidi “nikoga tko bi podmetao bilo kome”.

Novinare je u Vukovaru, gdje je ministar Božinović s gradonačelnikom Ivanom Penavom potpisao ugovor o obnovi zgrade za potrebe smještaja Interventne policije PU vukovarsko-srijemske, zanimalo kako njih dvojica tumače izjavu svoje stranačke i kolegice u Vladi Gabrijele Žalac da iza medijskih napada na nju stoje “određene osobe u HDZ-u”, odnosno misli li ona da joj podmeće “netko iz vukovarsko.-srijemskog HDZ-a” .

Božinović je odgovorio kako ne vidi nikoga tko bi podmetao bilo kome, a nije se želio izjasniti misli li da bi nakon svega Žalac trebala podnijeti ostavku.

O mogućoj šteti koju bi slučaj ministrice Žalac – kako ovaj stranački tako i njezine afere sa skupocjenim Mercedesom i izazivanjem prometne nesreće bez važeće vozačke dozvole u kojoj je nastradala 10-godišnja djevojčica – ministar je odgovorio kako HDZ-u ne može naštetiti išta o čemu se razgovara i traže rješenja.

“O ovome, koliko mi je poznato, stranačka tijela nisu razgovarala”, rekao je te sugerirao novinarima da o svemu što ih zanima razgovaraju osobno s ministricom Žalac ne. Na inzistiranje novinara da im odgovori smatra li da bi ona iz moralnih razloga Božinović je istaknuo kako ne bi bilo u redu da se on o tome izjašnjava.

O slučaju ministrice Žalac nije pretjerano htio govoriti ni gradonačelnik Penava, koji je ustvrdio kako ni on ne zna tko i ako podmeće ministrici te da, odgovarajući na pitanje kakav je stav vukovarsko-srijemkog HDZ-a o Žalac, nije ovlašten govoriti o tome.

Za slučaj video snimke skupine vukovarskih srednjoškolaca, koji pohađaju školu na srpskom jeziku – na kojoj se vidi kako na nogometnoj utakmici ne ustaju na hrvatsku državnu himnu, a koja je zimus bila objavljena na službenoj stranici Grada Vukovara, pa je ubrzo uklonjena – Božinović je podsjetio kako je taj predmet preuzeo DORH.

“Ukoliko DORH nešto istražuje, onda je to predmet koji je u njihovoj nadležnosti o kojem ja niti znam, niti smijem, niti mogu znati išta”, kazao je. Pohvalio je rad skupine koju je osnovao ravnatelj policije, koja se bavi istragom ratnih zločina te ustvrdio kako je ta skupina ostvarila veliki napredak, a dio radne skupine nedavno se preselio u vukovarsku policijsku postaju.

“Mislim da to dovoljno govori o ozbiljnosti i odlučnosti MUP-a da ovom pitanju posveti dužnu pažnju i da ga nakon dugo godina stavi kao prioritetno pitanje”, poručio je Božinović.

Da postoje pomaci u istrazi ratnih zločina nakon prosvjednog skupa, koji je u lani u lipnju sam organizirao u Vukovaru kako bi upozorio na neučinovito procesuiranje ratnih zločina u tom gradu, potvrdio je i gradonačelnik Penava.

Ustvrdio je kako je na svima odgovornost za rješavanje ratnih zločina, od MUP-a i drugih državnih službi do građana koji nešto znaju o zločinima, do samih medija.

Za izjavu predsjednika Austrijske biskupske konferencije, bečkog nadbiskupa kardinala Christopha Schoenborna, da austrijska strana u ovom trenutku u Bleiburgu vidi samo “fašističko okupljanje” koje zabranjuje, dok s hrvatske strane tvrde kako im je u prvom planu bolna povijest predaka, Božinović je kazao kako “to što u ovom trenutku nema pomaka, ne znači da ih neće i biti”.

“NIsam čuo tu izjavu, ali ukoliko je to točno, sigurno je da je to potpuno neprihvatljivo i sguran sam da će naše institucije, prije svega Ministarstvo vanjskih poslova, reagirati”, rekao je i dodao da hrvatska Vlada i diplomacija rade na tome da se pojasni kontekst onoga što se obilježava na Bleiburgu. (Hina)

Foto/MUP

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI