Božinović: Novim zakonom možemo radikalno smanjiti broj poginulih u prometu; ”Naš cilj nije represija, već generalna prevencija”

Božinović: Novim zakonom možemo radikalno smanjiti broj poginulih u prometu; ”Naš cilj nije represija, već generalna prevencija”

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio je u srijedu da policija primjenom novih zakonskih odredbi o sigurnosti prometa na cestama može radikalno smanjiti broj poginulih u prometu.

”Usvajanjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama u Hrvatskom Saboru naš posao nije završio, već on tek počinje”, rekao je Božinović nakon radnog sastanka službi za sigurnost cestovnog prometa svih policijskih uprava.

Pritom je podsjetio da je prošlog ponedjeljka održan prvi sastanak Povjerenstva za provedbu učinaka tog zakona kako bi se dogovorili načini praćenja primjene zakona od trenutka kada novi zakon stupi na snagu 1. kolovoza ove godine.

Božinović je dodao da resorno ministarstvo želi iskoristiti međurazdoblje kako bi podiglo svijest svih sudionika u prometu o skorašnjem stupanju na snagu novog zakona.

”Naš cilj nije represija, već generalna prevencija koja se postižu ovakvim rješenjima. Riječ je o iskustvima koje su prošle i druge zemlje. Hrvatska ima 7,7 poginulih u prometu na 100.000 stanovnika, što je ispod prosjeka na razini Europske unije. Mi taj trend hoćemo i možemo promijeniti”, rekao je.

Ministar je podsjetio kako je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno 29 manje poginulih u odnosu na isto razdoblje prethodne godine te kako je od siječnja do srpnja ove godine zabilježen i manji broj teško ozlijeđenih u odnosu na prvih šest mjeseci u 2018. godini.

”Taj trend ćemo ojačati nakon stupanja na snagu novog zakona, a zajedno sa stručnjacima iz Ravnateljstva policije i Fakulteta prometnih znanosti nastavit ćemo pratiti primjenu novog zakona kako bismo radikalno smanjili broj poginulih u prometu”, zaključio je Božinović.

Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a, istaknuo je kako je sama najava o donošenju Izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama utjecala na ponašanje sudionika u prometu.

”Potvrđeno je kako izmjene zakona utječu na rezultate. Očekujemo da se nakon stupanja na snagu novog zakona zabilježe još bolji rezultati te da ćemo smanjiti broj stradalih na hrvatskim prometnicama”, ocijenio je. Pritom je naglasio da se izmjene i dopune zakona odnose na najteže prometne prekršaje te na vozače koji ”sustavno i svjesno rade prekršaje koje želimo sankcionirati i ukloniti s hrvatskih prometnica”.

Mataija je kazao kako MUP u prvih šest mjeseci ove godine bilježi smanjenje ukupnog broja svih vrsta nesreća i broj smrtnog stradavanja sudionika u prometu u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pritom je najavio kako MUP već započinje s preventivnim aktivnostima vezanim za početak školske godine, tijekom koje će prvoškolce dodatno upozoravati o opasnostima u prometu.

Voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a istaknuo je kako je u posljednjih 15 godina sanirano 170 opasnih mjesta, a tijekom prošle te u prvih šest mjeseci ove godine njih 47.

”Pritom ne čekamo da netko strada, već tijekom sanacije pokušavamo preduhitriti najteže prometne nesreće”, zaključio je Mataija. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI