Božinović i Sanader potpisali sporazum kojim struka preuzima vatrogastvo

Božinović i Sanader potpisali sporazum kojim struka preuzima vatrogastvo

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader potpisali su u četvrtak sporazum o preuzimanju prava i obveza Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), kojom prilikom su istaknuli da je vatrogastvo ovim potezom “depolitizirano” te da “struka preuzima vatrogastvo”.

“Ovo je značajan dan za naše vatrogastvo i vatrogasni sustav koji je ovim sporazumom objedinjen u samostalnu organizaciju koja se mora podići na razinu obučenosti kako bi moglo odgovoriti na sve veće izazove. Bez suglasnosti samih vatrogasaca i struke neće biti rješenja za vatrogastvo”, kazao je Božinović.

Ministar je podsjetio da se od 4. do 10. travnja na otoku Cresu održava međunarodna vježba gašenja šumskih požara “EU Modex 2019.” na kojoj će snage udružiti oko 450 vatrogasaca iz desetak zemalja članica Europske unije.

“Vježba takvog karaktera dosad nije održana u Hrvatskoj te će ona biti odlična priprema za nadolazeću ljetnu protupožarnu sezonu”, zaključio je Božinović.

“Potpisivanje ovog sporazuma je rezultat borbe hrvatskih vatrogasaca i Hrvatske vatrogasne zajednice koja je nakon više od 100 godina postala nadležna institucija za vatrogastvo koje je konačno depolitizirano. Ukoliko novi zakon o vatrogastvu bude prihvaćen prema planu, HVZ će 1. siječnja 2020. postati središnji državni ured za vatrogastvo na čijem će čelu biti glavni vatrogasni zapovjednik sa statusom državnog tajnika, što znači da struka preuzima upravljanje vatrogastvom”, kazao je Sanader.

Navedenim Sporazumom vatrogastvu se osigurava kontinuitet priprema uoči nadolazeće protupožarne sezone, ali se i stvaraju preduvjeti za upravljanje budućim objedinjenim državnim tijelom budući da na upravljanje i uporabu dobivaju stručnjake, opremu i objekte.

Izvor/HINA/Foto/MUP

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI