Božinović: Povećanje plaće za policijske službenike više i visoke stručne spreme

Božinović: Povećanje plaće za policijske službenike više i visoke stručne spreme

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na današnjoj je sjednici Vlade pohvalio je rad hrvatske policije prilikom dočeka hrvatskih reprezentativaca i zahvalio građanima na pokazanom dostojanstvu.

Ministar Božinović je istaknuo izmjene Uredbe o plaćama i klasifikaciji radnih mjesta policijskih službenika te dodao kako se ovime vraća dodatak na plaću policijskih službenika u rasponu od 2-4%, koji su bili nepotrebno umanjeni Uredbom iz 2016. godine. Predloženo povećanje obuhvatit će oko 6 300 policijskih službenika više i visoke stručne spreme, što je ministar i ranije najavio, za što je u ovoj godini u državnom proračunu MUP-a osigurano 6.750.000,00 kuna, priopćeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Božinović je također spomenuo kako se za povećanje koeficijenta plaća i dodataka na plaću policijskim službenicima Zrakoplovne jedinice specijalne policije preraspodjelom u okviru ukupno osiguranih financijskih sredstava u ovoj godini u državnom proračunu MUP-a osiguralo 1.100.000,00 kuna. Predloženim uredbama ne izlazi se izvan okvira financijskih sredstava predviđenih za Ministarstvo unutarnjih poslova u proračunu za 2018. godinu.

Ovo je drugo povećanje plaća policijskih službenika u zadnjih osam mjeseci nakon što je u 12. mjesecu prošle godine Vlada donijela Uredbu kojom je povećala koeficijent plaća za 7600 policijskih službenika, a novac je osiguran preraspodjelom sredstava u proračunu MUP-a.

Ministar je predstavio i prijedloga izmjena i dopuna Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva unutarnjih poslova koje se odnosi se na postizanje tehničke spremnosti za ulazak u schengenski prostor, obzirom da je Ministarstvo unutarnjih poslova nakon provedenih schengenskih evaluacija u područjima upravljanja vanjskom granicom, policijske suradnje i zaštite podataka, dobilo preporuke koje nije moguće ispuniti bez izmjena ustroja Ministarstva unutarnjih poslova u dijelu ustroja granične policije.

U cilju daljnje prilagodbe hrvatske granične policije predlaže se tako preustroj 10 policijskih postaja na vanjskoj granici u postaje granične policije i to Gruda, Vrgorac, Imotski, Korenica, Hrvatska Kostajnica, Vrpolje, Županja, Vrbanja, Tovarnik i Ilok. Postaja pomorske policije Zadar i Postaja aerodromske policije Zadar spajaju se u jedinstvenu Postaju pomorske i aerodromske policije Zadar, a Postaje granične policije Donji Srb i Policijske postaje Gračac spajaju se u jedinstvenu Postaju granične policije Gračac. Ustrojavaju se dvije nove ustrojstvene jedinice, Mobilna jedinica granične policije – jug i Mobilna jedinica granične policije – istok koje će djelovati u Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj i u Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj. Služba Nacionalnog koordinacijskog centra i analize rizika dobiva Odjel za analizu rizika i Odjel Nacionalnog koordinacijskog centra u svrhu prikupljanja obavijesti, informacija i podataka vezano uz sigurnost na državnoj granici te pružanja učinkovitih, točnih i pravovremenih informacija svim tijelima nadležnima za kontrolu i nadzor vanjskih granica.

Ministar Božiović je istaknuo i kako se ustrojava ukupno 45 novih radnih mjesta vodiča službenih pasa zbog potrebe jačanja segmenta zaštite vanjske granice.

Radi postizanja tehničke spremnosti za ulazak u schengenski prostor Vlada je u četvrtak donijela uredbu o preustroju deset postojećih policijskih postaja u postaje granične policije, a vratila je i iznos dodataka na plaću policijskih službenika koji je, kako je rekao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, nepotrebno i nepravedno smanjen prije nekoliko godina.

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI