Božinović: Pogrešno je ako itko pomisli da je najgore prošlo i da više nema opasnosti od virusa

Božinović: Pogrešno je ako itko pomisli da je najgore prošlo i da više nema opasnosti od virusa

Načelnik Stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite je rekao, kako se intenziviraju razgovori oko odluke stožera o mjerama nakon 1. ožujka te da će se uzeti u obzir pet dana porasta broj novozaraženih te 30-postotni porast u prva tri dana ovoga tjedna.

“Mi smo po incidenciji i dalje na visokom mjestu u EU. Pogrešno je ako itko pomisli da je najgore prošlo i da više nema opasnosti od virusa. Situacija se pogoršava u našem istočnom susjedstvu. najviše je pogođena Dubrovačko neretvanska županija”, kazao je Božinović.

“Poanta je da svi shvate da su intenzivna druženja riskantna. Kad sve to uzmemo u obzir mi ćemo razgovarati o tome što se eventualno može napraviti za dalje od 1. ožujka. Svima nam je interes isti da se život što je više moguće normalizira”, kazao je Božinović.

Ako će se i ići u neka popuštanja, dodao je, ona će morati biti popraćena sa striktnim epidemiološkim pravilima koja će možda opet izazvati negodovanje. “Ali radimo najbolje što možemo da se normalizira život.”

Kazao je i kako uvijek postoji mogućnost da se nakon popuštanja mjere ponovno zaoštre.

“Mi bismo voljeli da mjere traju što duže, ako nešto otvorimo da to traje što duže, a ne tjedan ili dva. Ako se pridržavamo osnovnih epidemioloških mjera, više-manje bi sve moralo funkcionirati pod određenim uvjetima kojih se onda treba pridržavati. I u ugostiteljskim objektima, i na poslu, i u javnom prijevozu”, rekao je Božinović.

Izvor/ Hina/ Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI