Božinović: Podrška razvoju i nadogradnji Europskog policijskog partnerstva

Božinović: Podrška razvoju i nadogradnji Europskog policijskog partnerstva

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u utorak je u razgovoru s europskim kolegama izrazio podršku razvoju i nadogradnji policijske suradnje kroz model Europskog policijskog partnerstva koji “predstavlja i pogodnu platformu za unaprjeđivanje bilateralnih odnosa država članica”.

Jačanje prekogranične policijske suradnje, istaknuo je Božinović, ključno je i za ukidanje kontrola na unutarnjim granicama i povratak normalnom funkcioniranju schengena i njegovo proširenje, što je za Hrvatsku vrlo važno, priopćio je MUP nakon prvog video sastanka ministara unutarnjih poslova EU tijekom njemačkog predsjedanja Vijećem.

Unutar teme o operacijama traganja i spašavanja na Sredozemlju Božinović je istaknuo kako se pojačani angažman Frontexa na suzbijanju nezakonitih prelazaka granice u istočnom Sredozemlju, u čemu sudjeluje i hrvatska policija, pokazao uspješnim.

No, naglasio je da se uz sustavnu nadogradnju zaštite vanjskih granica Unije i akcija traganja i spašavanja na moru, zbog dugoročne održivosti azilnih s ustava zemalja EU, neizostavno paralelno mora raditi i na jačanju politike povrata u matične zemlje onih koji ne ispunjavaju uvjete za međunarodnu zaštitu na teritoriju EU.

U tom kontekstu sudionike videosastanka podsjetio je da je Hrvatska tijekom svog predsjedanja Vijećem EU naglasak stavljala na jačanje suradnje s trećim zemljama po pitanju readmisije, te naposljetku podržao mišljenje predsjedatelja o nužnosti razvijanja suradnje i sa zemljama sjeverne Afrike, posebice Libijom, Alžirom i Tunisom, zbog utjecanja na izvorišne uzroke migracija i posljedično sprječavanje rizičnih putovanja preko Sredozemlja, odnosno učinkovitije suzbijanje krijumčarenja.

Kao ogledni model naveo je suradnju Španjolske i Maroka na suzbijanju migracijskih pritisaka na zapadno-sredozemnom pravcu, priopćio je MUP. (Hina)

Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI