Ministar Božinović: Povijest rijetko svjedoči o razvoju pobjedničke vojske iz redova policije

Ministar Božinović: Povijest rijetko svjedoči o razvoju pobjedničke vojske iz redova policije

Na današnji dan, točno prije 27 godina, upravo ovdje u Glini započeo je oružani otpor velikosrpskoj agresiji kojeg su hrabro vodili naši policajci, riječi su ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, kojima se danas u Glini obratio okupljenima na obilježavanju 27. obljetnice početka oružanog otpora velikosrpskoj agresiji na području Gline.

Ministar unutarnjih poslova i izaslanik predsjednika Vlade RH Davor Božinović na svečanoj akademiji rekao je da je upravo taj događaj označio početak oružanog otpora srpskom agresoru.

“Trajni gubitak nevinog i tek započetog mladog života Tomislava Roma, te zarobljavanje i mučenje naših policajaca u logoru rezultat su planski osmišljene srbočetničke agresije potpomognute snagama JNA, usmjerene na okupaciju hrvatskog tla. Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova prvi su stali u obranu naše Domovine.

Prve žrtve Domovinskog rata bili su policijski službenici i upravo iz redova policije razvile su se naše Oružane snage koje su s punim poletom i žarom, kojima povijest rijetko svjedoči, stasale u pobjedničku Hrvatsku vojsku u Domovinskom ratu.

U mislima proživljavamo bol prve žrtve, strahovitu patnju i mučenja naših policajaca u logoru od strane neprijateljskih snaga koje su napadale hrvatsko tlo iz svih smjerova”, rekao je ministar Božinović.

Govoreći o obrambenim naporima hrvatskih policajaca u Domovinskom ratu, posebno je istaknuo hrvatske specijalne postrojbe.

“U Glini, nad daleko nadmoćnijim neprijateljem, zajedno s ostalim hrvatskim braniteljima i domoljubima, naša Antiteroristička jedinica Lučko pokazala je svoju jedinstvenost i odlučnost u ostvarenju svoga cilja, kako tog 26. lipnja 1991. tako i tijekom cijelog Domovinskog rata”, rekao je Božinović.

U nastavku je spomenuo nužnu izgradnju moderne hrvatske policije koja spremno odgovara izazovima globalnih ugroza današnjice, nadzire granice i brine o sigurnosti hrvatskih građana.

Dodao je kako MUP ove godine otvara vrata za 600 novih policajaca, kojima će biti osigurana obuka po najvišim vojnim standardima, uz poboljšanje uvjeta rada, povećanja plaća, kvalitetniju opreme do funkcionalnijih prostora.

Izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, njen posebni savjetnik, Ante Deur, rekao je da mladi danas moraju inspiraciju crpsti iz ljubavi i domoljublja hrvatskih branitelja.

Zauzeo se da se kroz udžbenike povijesti mladima prenese kontinuitet hrvatske državnosti, te ljubav i ponos prema domovini.

Izaslanik Hrvatskog sabora, sisačko-moslavački dožupan Ivan Celjak izrazio zadovoljstvo što se na taj način podiže svijest o važnosti i doprinosu hrvatskih branitelja neovisnosti države.

Svečanoj akademiji u Hrvatskom domu predhodio je mimohod sudionika svečanosti, predvođen ratnim zastavama, kroz središte Gline.

Zajedničku molitvu uz spomen obilježje predvodio je biskup Jure Bogdan.

Zaštita hrvatskih granica danas jedna od prioritetnih zadaća policije

Na pitanje novinara, nakon svečanosti, ministar Božinović rekao je kako je zaštita hrvatskih granica danas jedan od prioritetnih zadaća policije. “Hrvatska granična policija je danas jedna od najopremljenijih i najobučenijih. Ona jamči sigurnost granica, jamči, uspješno rješava sva pitanja protupravnog ulaska u RH, te vodi snažnu diplomatsku aktivnost, jer su hrvatske granice istodobno i vanjske granice EU. Za takvu politiku imamo sve više razumijevanja i podrške iz EU, kako bi s najsuvremenijom tehnikom opremili graničnu policiju”, rekao je ministar Božinović.

Zadovoljstvo što se nalazi u Glini iskazao je i ministar branitelja Tomo Medved.

Potvrdio je kako upravo na taj način, kako je to učinilo Ministarstvo unutarnjih poslova, treba obilježavati važne datume hrvatske novije povijesti. Kako je rekao, posebno je zadovoljan što je proslavi bilo nazočno mnogo mladih, koji prepoznaju ratna zbivanja na području Gline. Najavio nastavak aktivnosti u poboljšanju životnih i statusnih pitanja hrvatskih branitelja.

Autor/H/B.B./Foto/MUP

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI