Božinović: Pritisak nezakonitih migracija u prošloj godini pojačan i na granici s BiH

Božinović: Pritisak nezakonitih migracija u prošloj godini pojačan i na granici s BiH

Hrvatska je i u prošloj godini bila izložena pojačanom pritisku nezakonitih migracija, koji je osim granice sa Srbijom, usmjeren i na granicu s BiH, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na sjednici Vlade u četvrtak predstavljajući izvješće o provedbi Strategije integriranog upravljanja granicom za 2018. godinu.

Provedba Strategije jedan je od elemenata ispunjavanja svih kriterija za potpunu primjenu šengenske pravne stečevine u RH, naveo je Božinović te rekao kako se Hrvatska i tijekom prošle godine “susrela s izazovom pojačanog pritiska nezakonitih migracija koje su, za razliku od proteklih godina kad su bile koncentrirane na istočne granice prema Srbiji, sada usmjerene i na granicu s BiH”.

“Najveći pritisak nezakonitih migracija koncentriran je na nekih 350 kilometara granice na području policijske uprave karlovačke, ličko-senjske i sisačko-moslavačke s tendencijom proširenja na područje PU Brodsko-posavske”, rekao je Božinović.

Ovakav pritisak, rekao je, zahtijevao je potpuni angažman granične policije na područjima koja su – sukladno prometnim pravcima, krijumčarskim mrežama i drugim elementima koji potiču migracijska kretanja – bila najranjivija.

Ministar je naveo da se zbog svega toga intenzivno provodi obuka policajaca te je oko 2.800 ljudi prošlo različite vidove obuke na Policijskoj akademiji, a izdvojio je i nabavu 60 terenskih vozila, 65 ručnih termovizijskih uređaja, 100 prijenosnih kamera kratkog dometa i dr.

Naveo je da su ulazna mjesta na granici s BiH uređena u skladu s preporukama šengenske evaluacije i sporazumom s BiH o  pograničnom prometu te su na ukupno 51 prijelaznom mjestu duž cijele granice, ovisno o pojedinoj lokaciji i njezinim terenskim specifičnostima, postavljene ručno-podizne rampe, stupovi s ljestvama za montažu nadzornih kamera MUP-a i betonske prepreke, kao i da je u prošloj godini provedena 1101 mješovita policijska ophodnja.

Trenutno su na 19 lokacija instalirane stacionarne kamere – 12 na granici sa Srbijom i sedam na granici s BiH, naveo je ministar Božinović.

Božinović je podsjetio i da je 27. ožujka na razini EU donesena tehnička i operativna strategija za europsko integrirano upravljanje granicom temeljem koje će sve države članice izraditi nove strategije integriranog upravljanja granicom. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI