Božinović najavio radnu skupinu za borbu protiv krijumčarenja migranata: “Hrvatska policija bilježi rekordne brojke uhićenih”

Božinović najavio radnu skupinu za borbu protiv krijumčarenja migranata: “Hrvatska policija bilježi rekordne brojke uhićenih”

Potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u četvrtak na sjednici Vlade da od 1. ožujka s radom počinje Radna skupina za Zapadni Balkan za borbu protiv krijumčarenja migranata.

Vlada je 7. ožujka 2022. donijela Odluku o uvođenju privremene zaštite u Republici Hrvatskoj za raseljene osobe iz Ukrajine zbog vojne agresije i invazije Rusije na tu zemlju, a Vijeće EU 19. listopada prošle godine usvojilo je Odluku kojom se privremena zaštita produljuje do 4. ožujka 2025. godine, rekao je potpredsjednik Vlade ministar Božinović, piše Hina.

“S obzirom da se u mnogim područjima Ukrajine nastavljaju sukobi te da se broj raseljenih osoba koji uživaju privremenu zaštitu u Hrvatskoj vjerojatno neće smanjiti sve dok rat protiv Ukrajine bude trajao, potrebno je produljiti privremenu zaštitu za raseljene osobe koje trenutačno uživaju taj status“, kazao je ministar MUP-a.

Na Vladi je prihvaćen zaključak da od 1. ožujka, s radom započinje i operativna radna skupina čije je vođenje Europol povjerio Hrvatskoj, a u kojoj će participirati policijski službenici iz Bosne i Hercegovine, Slovenije te Njemačke.

“Krijumčarenje migranata je postalo posebna vrsta organiziranog kriminaliteta, u ovoj trenutku možda i najprofitabilnija, s obzirom da krijumčari za krijumčarenje jednog migranta zarade i do pet tisuća eura”, rekao je ministar Božinović.

Ministar je naglasio kako hrvatska policija u zadnjih nekoliko godina bilježi rekordne brojke uhićenih krijumčara, što ukazuje da je ova vrsta kriminaliteta u svojevrsnoj ekspanziji.

Božinović je također iznio podatak kako je prošle godine hrvatska policije uhitila 1880 krijumčara i pomagača, a taj trend nastavlja rasti.

Naime, zaključno s jučerašnjim danom, u veljači 2024. u odnosu na veljaču 2023. bilo je 415 uhićenja, što predstavlja rast za 205 posto. S obzirom  da ove kriminalne skupine djeluju na širem europskom području vrlo je važna suradnja policijskih organizacija većeg broja zemalja, istaknuo je Božinović.

“Na tom tragu potpisana je i Zajednička izjava o namjeri Radne skupine za Zapadni Balkan o suradnji u području borbe protiv krijumčarenja migranata. Njome se uspostavlja 24-satni sustav za brzu razmjenu podataka u stvarnom vremenu uz stratešku analizu informacija čime će se olakšati provedba međunarodnih akcija osiguravanjem koordiniranog i pravovremenog djelovanja policijskih tijela potpisnica, a to su tijela 20 europskih država”, rekao je ministar.

Razmjena ove vrste operativnih podataka ima dodatnu vrijednost za rad hrvatske policije koja ima najbolje rezultate u borbi s počiniteljima ove vrste kaznenih djela, dodao je Božinović.

Autor/ Totalno HR/ Izvor/ HINA/ Foto: Screenshot/ Ilustracija/ Totalno HR

 

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI