Božinović: Na web stranici entercroatia.mup.hr svoj dolazak ukupno je prijavilo 3.001.989 osoba, od toga 2.636.359 turista

Božinović: Na web stranici entercroatia.mup.hr svoj dolazak ukupno je prijavilo 3.001.989 osoba, od toga 2.636.359 turista

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović na današnjoj sjednici vlade izvijestio je o aktivnostima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, priopćio je MUP.

„Zbog većeg broja okupljanja sudionika na događajima pojavila su se nova žarišta na području Splitsko-dalmatinske, Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije. Uglavnom se radi o svadbama, sprovodima, karminama, momačkim večerima i sličnim događanjima. Otvaranjem gospodarstva i svih ostalih oblika života u Hrvatskoj računalo se na pojavu lokalnih žarišta koja će se rješavati na lokalnoj razini, no Stožer civilne zaštite RH prati epidemiološku situaciju i sukladno tome donosi odgovarajuće mjere“, istaknuo je ministar Božinović.

U skladu s Odlukama nacionalnog stožera intenzivirao se nadzor nad provođenjem propisanih mjera i preporuka, kojeg provode lokalni stožeri i timovi u kojima su inspektor civilne zaštite i policijski službenik. Od zadnjeg izvješćivanja vidljiv je porast nadzora od strane lokalnih stožera koji su obišli su 5.247 poslovna subjekta te otvorene javne prostore, pri čemu je uočeno 117 nepravilnosti.

Inspektori, u suradnji s policijskim službenicima, izvršili su 2.222 nadzora poslovnih subjekata, javnih otvorenih prostora i noćnih klubova, prilikom čega je utvrđeno 156 nepravilnosti. Dakle sveukupno 7.469 nadzora, od čega je utvrđeno 273 nepravilnosti što iznosi 3,65%, što znači da se poslodavci i sami građani uglavnom pridržavaju propisanih mjera.

Kod nepridržavanja, najčešće se radi o neposjedovanju ili nekorištenju zaštitne opreme, isticanja obavijesti o obvezi pridržavanja općih higijenskih mjera i mjera fizičkog distanciranja, pridržavanja mjera ograničenog broja sudionika, vođenja pisane evidencije sudionika, nepridržavanja uputa o posluživanju hrane te rasporeda sjedenja.

Također, povećan je broj kontrola i inspekcijskih nadzora objekata u kojima je prijavljeno okupljanje više od 100 sudionika, a od 10. srpnja prijavljeno je 611 takvih okupljanja na kojima je bilo više od 100 sudionika. Radi se o svadbenim svečanostima, koncertima te kulturnim i sportskim događanjima.

Ravnateljstvu civilne zaštite, 28. srpnja, predana je nova pošiljka medicinske opreme koju je osigurao UNICEF, u vrijednosti od 52.600 kuna. Radi se o deset oksigenatora, uređaja koji se upotrebljavaju u liječenju oboljelih kojima je potrebna terapija kisikom.

Na web stranici entercroatia.mup.hr, koja se koristi od 28. svibnja, svoj dolazak ukupno je prijavilo 3.001.989 osoba, a od toga je 2.636.359 turista. U posljednja 24 sata u Republiku Hrvatsku ušlo je 100.713 turista. Najviše putnika dolazi iz Slovenije, Njemačke, Češke, Poljske i Austrije, istaknuo je Božinović.

„Brojnim edukativnim akcijama i apelima želi se senzibilizirati stanovništvo kako se što bolje zaštititi te spriječiti daljnje širenje virusa, čime se izravno pomaže održavanju gospodarskih aktivnosti u Republici Hrvatskoj, posebice turizma. Rezultati pokazuju kako je ovo jedan od najboljih modela nošenja s koronavirusom, a jedan od dobrih pokazatelja je i veliki broj stranih gostiju koji su došli u Hrvatsku, smatrajući je sigurnom destinacijom“, zaključio je ministar Božinović.

Stožer civilne zaštite i dalje poziva gospodarske subjekte, organizatore raznih događanja te građane na dosljedno poštivanje svih propisanih mjera i preporuka s ciljem izbjegavanja porasta broja novozaraženih.

Od posljednje sjednice Vlade, održane 24. srpnja, Stožer nije donosio nove odluke, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP).

Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI