“SURADNJA” Ministar Božinović i Nuhodžić: Migracije i zaštita granica područja intenziviranja suradnje Hrvatske i Crne Gore

“SURADNJA” Ministar Božinović i Nuhodžić: Migracije i zaštita granica područja intenziviranja suradnje Hrvatske i Crne Gore

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sastao se u srijedu s ministrom unutarnjih poslova Crne Gore Mevludinom Nuhodžićem, a u zajedničkoj izjavi za medije istaknuli su jako dobru suradnju dvaju ministarstava i policija na svakodnevnoj operativnoj razini.

Ministar unutarnjih poslova Crne Gore Nuhodžić zahvalio je Vladi Republike Hrvatske na pomoći u euroatlantskim integracijama njegove zemlje te naglasio kako poduzimaju potrebne reforme kako bi postali lider u regiji kada je u pitanju članstvo u Europskoj uniji

– Suradnja između MUP-a i policija Crne Gore i Hrvatske je na zavidnoj razini. Operativna i svakodnevna suradnja granične i kriminalističke policije je rezultirala operativnim akcijama koje se odnose na trgovinu drogama – rekao je ministar Nuhodžić i istaknuo problem aktualnih globalnih prijetnji poput borbe protiv ekstremnog radikalizma, ilegalnih migracija, trgovanja ljudima i krijumčarenja ljudima s kojima se suočava i Crna Gora.

– Složili smo se da trebamo nastaviti i intenzivirati našu suradnju na operativnoj i strateškoj razini jer se svakog dana javljaju novi izazovi s kojima se suočavamo i moramo na njih davati adekvatne odgovore – kazao je ministar unutarnjih poslova Crne Gore i zaključio kako su u posebnom fokusu ilegalne migracije te da vjeruje da će se i dalje nastojati ovo pitanje riješiti kvalitetno i uz dobru suradnju dviju graničnih policija.

Ministar Davor Božinović je spomenuo Sporazum o suradnji iz 2012. godine koji je rezultirao brojnim učinkovitim zajedničkim akcijama, uključujući i one koje su vezane za Sigurnu turističku sezonu, u sklopu koje će šest policijskih službenika jedne i druge policije od 15. lipnja do 15. rujna biti raspoređeno u Hrvatskoj odnosno Crnoj Gori kako bi pridonijeli sigurnosti i olakšali komunikaciju s vlastitim državljanima.

– Migracije su globalni izazov koji u ovom trenutku najviše zaokuplja cijelu Europsku uniju, pa i jugoistočnu Europu. Činjenica je da ove godine bilježimo porast migracijskih kretanja iz Turske u Grčku, ove godine više od 18 tisuća, što je opteretilo njezine prihvatne kapacitete, a dio migranata nastavlja tzv. zapadno-balkanskim migracijskim pravcem – izjavio je ministar Božinović i dodao kako postoji određeni porast nezakonitih migranata koji preko Albanije, Crne Gore i Srbije dolaze u Bosnu i Hercegovinu.

Ministar Božinović je istaknuo kako će zaštita vanjskih granica Europske unije biti prioritet austrijskog predsjedanja Vijećem Europske unije od 1. srpnja ove godine, što je potvrda i hrvatskih diplomatskih napora u kojima ukazuje na činjenicu da Unija treba jačati nadzor svoje vanjske granice.

– U novoj Strategiji proširenja Europska unija je kao jedno od prioritetnih područja suradnje s državama jugoistočne Europe definirala pitanje sigurnosti i migracija. Spremni smo pomoći Crnoj Gori upravo u zadovoljavaju tih uvjeta, jer pomažući Crnoj Gori i Albaniji i drugim državana našeg neposrednog susjedstva, istovremeno pomažemo Europskoj uniji i Hrvatskoj. Od kandidata za članstvo u Europskoj uniji u paketu mjera predloženih u novoj Strategiji proširenja predviđeno je jačanje kapaciteta graničnih policija, usklađivanje s europskom pravnom stečevinom u području migracija, azila i viza, jačanje prihvatnih kapaciteta, dosljednija provedba sporazuma o readmisiji, a recentno i sklapanje statusnih sporazuma s Frontexom, zaključio je ministar Davor Božinović.

Na novinarsko pitanje kako se Crna Gora nosi s povećanim ilegalnim migracijama, ministar Nuhodžić je kazao kako Crna Gora povećava kapacitete granične policije u ljudstvu i opremi, svjesna da ovaj globalni izazov zahtjeva koordiniranu i sinkroniziranu aktivnost svih aktera.

Izvor/MUP/Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI