Božinović : Hrvatska osnažuje kontrolu putnika u zračnom prijevozu

Božinović : Hrvatska osnažuje kontrolu putnika u zračnom prijevozu

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nakon neformalnog sastanka Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove EU u Sofiji, 25. siječnja, održao je sastanak sa Sir Julianom Kingom, povjerenikom Europske komisije za Sigurnosnu uniju.

Ministar Božinović detaljno je izvijestio povjerenika Kinga o postignutom napretku u provedbi Direktive o PNR-u u Republici Hrvatskoj, kako bi njezine odredbe pravovremeno bile transponirane u hrvatsko zakonodavstvo te kako bi se osigurala njezina učinkovita primjena.

Ministarstvo unutarnjih poslova izradilo je Nacrt prijedloga Zakona o prijenosu i obradi podataka o putnicima u zračnom prometu u svrhu sprječavanja, otkrivanja istraga i kaznenog progona kaznenih djela terorizma i drugih teških kaznenih djela. MUP je proveo postupak konzultacija sa zainteresiranom javnošću i postupak javne nabave za informacijski sustav kojim će se osigurati razmjena podataka s prijevoznicima u zračnom prometu, državama članicama EU-a i Europolom.

Upućivanje Nacrta prijedloga Zakona u proceduru Vlade Republike Hrvatske predviđeno je početkom veljače, a saborska rasprava trebala bi se okončati do kraja prvoga kvartala ove godine.
U skladu s odgovarajućim odredbama Direktive o PNR-u, Ministarstvo unutarnjih poslova ustrojilo je Odjel za informacije o putnicima (tzv. PIU jedinicu) u sklopu Uprave kriminalističke policije u Službi kriminalističko obavještajne analitike. Predviđeno je da će u Odjelu raditi 18 službenika 24 sata dnevno u smjenama.

Upravo o ovoj temi razgovaralo se i za vrijeme službenog posjeta ministra Božinovića Washingtonu, gdje je na sastanku u FBI-u s direktorom Christianom Wreyem i na sastanku sa zamjenicom državne tajnice za domovinsku sigurnost Elaine Duke dogovorena pojačana suradnja Hrvatske i SAD-a u razmjeni podataka o putnicima u zračnom prijevozu, kao i obuka u FBI-u za hrvatske policijske službenike koji će biti zaduženi za praćenje ovih podataka i njihovu analitiku u Odjelu za informacije o putnicima. Razmjena navedenih podataka sa SAD-om važna je i za uključivanje Republike Hrvatske u Program izuzeća od viza.

Povjerenik za Sigurnosnu uniju Sir Julian King istaknuo je važnost provedbe Direktive o PNR-u u skladu s Planom implementacije koji je Europska komisija predstavila u studenom 2016. godine i zahvalio ministru Božinoviću na ranije pismeno dostavljenim informacijama EK, kao i kontinuiranom napretku Hrvatske u procesu transponiranja Direktive u nacionalno zakonodavstvo, o čemu ga je ministar izvijestio na sastanku.

EK je osigurala financijska sredstva u sklopu Fonda za unutarnju sigurnost (ISF-Police) za provedbu Direktive o PNR-u, a povjerenik King izrazio je spremnost pružanja dodatne praktične potpore kako bi Hrvatska pravovremeno osigurala sve uvjete za uspješnu primjenu Direktive o PNR-u.
Detaljnija procjena i neposredan uvid u napredak koji je Hrvatska ostvarila u provedbi Direktive o PNR-u predviđena je na sastanku stručnjaka Ravnateljstva policije i Europske komisije (DG Home) koji će se održati 26. siječnja 2018. u Zagrebu.

Foto/MUP

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI