Božinović: Kibernetička sigurnost je sigurnosni prioritet i presudan faktor razvoja društva i države

Božinović: Kibernetička sigurnost je sigurnosni prioritet i presudan faktor razvoja društva i države

Gostujući u utorak na Forumu o kibernetičkoj sigurnosti na zapadnom Balkanu u organizaciji francuskog veleposlanstva, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je kako je kibernetička sigurnost postala sigurnosni prioritet i presudan faktor razvoja društva i države u svim njihovim segmentima.

”Kibernetički napadi predstavljaju veliku opasnost po sigurnost, stabilnost i gospodarsko blagostanje Europske unije, njenih država članica, privatnog sektora te cjelokupne zajednice i ponajviše samih građana. Sve više postaje jasno da se isključivo adekvatnom zaštitom radnih prostora i sustavnom nadogradnjom možemo izboriti za opstanak našeg načina života u današnjem digitalnom dobu te stoga tom problemu moramo zajednički ozbiljnije pristupiti”, upozorio je ministar unutranjih poslova Davor Božinović.

Pritom je dodao da početna uloga u jačanju i izgradnji suvremenog i adekvatnog odgovora na sigurnosne prijetnje i incidente iz kibernetičkog prostora pripada državnim institucijama te kako je od presudnog značaja usklađivanje zakonodavstva s novim tehnološkim dometima čime se omogućuje identifikacija i kazneni progon kibernetičkih kriminalaca i zaštita sustava što je osnova stabilnosti i zadržavanja povjerenja korisnika digitalnog prostora.

”S obzirom na globalnu narav interneta i digitalnu umreženost poslovanja, informacijski sustavi unutar EU nisu izolirani kao meta, a njihova zaštita treba nadilaziti nacionalne granice jer prijetnje tom sustavu imaju negativni potencijal koji može dovesti u pitanje opstojnost zajedničkog europskog projekta i naših zajedničkih vrijednosti”, naglasio je.

Ministar je poručio da je kibernetička sigurnost postala sigurnosni prioritet i presudan faktor razvoja društva i države u svim njihovim segmentima. Važnost takvog ujedinjenog djelovanja, dodao je, shvaća i Europska unija koja je usuglasila nove zakonodavne prijedloge za osnaživanje i unaprjeđenje informacijskih  sustava u području sigurnosti.

Ministar Božinović je istaknuo kako MUP jača kapacitete, edukaciju i specijalizaciju policijskih i pravosudnih stručnjaka za prevenciju kibernetičkog kriminaliteta te kako je Hrvatska, kao domaćin međunarodne konferencije, prepoznata kao zemlja koja ima alate, znanja i vještine te stručnjake sposobne nositi se s kibernetičkim sigurnosnim izazovima.

”Hrvatska je svjesna razgranatosti kibernetičkih prijetnji, kao i potrebe brzog, učinkovitog i preventivnog djelovanja. Nedavnim uhićenjem vlasnika najvećeg svjetskog ilegalnog internetskog servisa potvrdili smo Europi da smo spremni, sposobni, obučeni i opremljeni za borbu protiv najsofisticiranijih sigurnosnih prijetnji i u tom smjeru se nastavljamo razvijati”, zaključio je Božinović.

Francuski veleposlanik Meunier pobrojao je primjere opasnosti višestrukog naličja kibernetičkog kriminaliteta, od paraliziranja državne mreže slanjem e-pošte, preko lišavanja grada ili bolnice njegove električne mreže putem hakiranja servera za distribuciju, pa sve do objavljivanja povjerljivih informacija o nekoj državi, firmi ili osobi, a sve u cilju nanošenja štete, te istaknuo kako to posljedično obvezuje sve naše države da reagiraju. – Radilo se o kibernetičkom kriminalitetu ili zaštiti infrastruktura, riječ je o velikom izazovu za naša društva. Duga je lista infrastruktura koje su se pokazale kritičnima ili čak vitalnima za naše svakodnevno funkcioniranje, a koje je potrebno zaštititi – rekao je veleposlanik, nadodavši kako se kibernetički kriminal razvija i prilagođava tehnološkom napretku, koristi sve slabosti sistema ili opreme te pogađa sve zemlje svijeta, što znači da niti jedna država, organizacija ili građanin nisu sigurni od kibernetičkog napada ili kampanje dezinformacije.

Na trodnevnom Forumu o kibernetičkoj sigurnosti na Zapadnom Balkanu sudjeluje pedesetak predstavnika iz 14 zemalja članica EU i regije, među kojima su stručnjaci za kibernetičku sigurnost i gospodarstvenici.

Autor: Hina/Totalno.hr/Foto i video: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI